Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultima decizie a lui Erdogan provoacă îngrijorări în marile universităţi din Turcia

Decizia de a-i conferi preşedintelui Recep Tayyip Erdogan prerogativa de a numi rectori la universităţile din Turcia, ca urmare a puciului eşuat din iulie, a suscitat îngrijorare în rândurile studenţilor şi profesorilor, care se tem de o eventuală ingerinţă a guvernului, relatează luni AFP.

Săptămâna trecută, Erdogan l-a desemnat pe Mehmed Özkan pentru a o înlocui pe foarte populara Gülay Barbarosoglu, aleasă triumfal la 12 iulie la conducerea la conducerea Universităţii Bosforului, o alma mater a elitei ţării.

Citeşte şi: Atentat sinucigaş într-o moschee din Kabul FOTO

Guvernul susţine că înlocuirea rectorilor aleşi cu o numire directă va permite să fie evitate luptele dintre 'clanuri' în cadrul instituţiilor de învăţământ.

Oponenţii acestei măsuri acuză autorităţile că vor să-şi consolideze controlul în campusuri, bastioane ale libertăţii de opinie şi de exprimare, şi compară această iniţiativă cu numirea administratorilor la conducerea municipalităţilor kurde în sud-estul ţării.

După tentativa de lovitură de stat militară din 15 iulie, alegerea rectorilor în cele 181 de universităţi a fost suspendată. În prezent, preşedintele Republicii alege o persoană din trei candidaţi propuşi de Consiliul Învăţământului Superior (Ya-K).

După scurgerea termenului de o lună de la prezentarea celor trei candidaţi de Ya-K, preşedintele poate, dacă doreşte, să selecteze un alt candidat pentru postul respectiv.

Citeşte şi: Rusia inspectează din aer teritoriul Turciei

Acest demers intervine pe fondul epurărilor de o amploare fără precedent, lansate de Ankara în urma puciului eşuat în 15 iulie, epurări care au afectat în special universităţile, unde au fost arestaţi sute de profesori.

La câteva zile de la lovitura de stat, Consiliul Învăţământului Superior ceruse demisia a 1.577 de decani ai unor universităţi publice şi private.

După numirea lui Mehmed Özkan pentru a o înlocui, Gülay Barbarosoglu, care fusese aleasă la 12 iulie cu 86% din sufragii pentru a conduce Universitatea Bosforului, cu doar trei zile înainte de puci, a anunţat că pune capăt carierei sale academice.

"Spun adio universităţii noastre pentru care am muncit timp de peste 40 de ani la diferite niveluri, ca studentă, profesor şi administrator, şi pun capăt carierei mele academice", a spus ea.

Citeşte şi: 167 de amerindieni au fost răniţi în confruntările cu poliţia din SUA - FOTO/VIDEO

Succesorul său, al cărui frate este membru al Partidului Dreptăţii şi Dezvoltării (AKP, de guvernământ), nu şi-a prezentat candidatura atunci când avuseseră loc alegeri.

După înlocuirea lui Barbarosoglu, au avut loc mai multe demonstraţii, iar poliţia a arestat doi studenţi, care au fost eliberaţi.

"Lupta noastră nu este de natură politică (...) Noi apărăm autonomia academică pentru ca universităţile să rămână în afara politicii pentru a produce cunoaştere", a declarat pentru AFP Mert Nacakgedigi, care conduce Comitetul de studenţi la Universitatea Bosforului. "Universitatea nu a fost consultată", înainte de numirea lui Ozkan, spune el, adăugând că "nu a existat nicio discuţie".

Guvernul susţine, fără a-şi convinge oponenţii, că noul proces va permite evitarea polarizării corpului didactic şi al studenţilor cu ocazia alegerilor pentru postul de rector.

"Noi ştim cât de mult a afectat aceasta universităţile noastre în trecut", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului Numan Kurtulmus.

O aplicatie de smatphone bagă în pușcărie sute de oameni în Turcia

Secretarul general al principalului partid de opoziţie (CHP, social-democrat), Kemal Kilicdaroglu, a spus că toate acestea îi amintesc de perioada de după lovitura militară (reuşită) din 1980. "Avem în faţă noastră un partid la conducere care a interiorizat spiritul pucist", a opinat el.

Noul rector al Universităţii Bosforului s-a angajat să "redubleze eforturile" pentru a proteja libertatea de opinie în campusuri, într-un mesaj adresat personalului didactic, cu ocazia preluării funcţiei, luni, transmite agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.