Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un responsabil al anchetei privind presupusele ingerințe chineze în Canada și-a prezentat demisia

ctvnews.ca
david johnston

Un înalt responsabil însărcinat cu anchetarea suspiciunilor de ingerinţă a Beijingului în ultimele două alegeri federale din Canada şi-a prezentat vineri demisia, după o campanie a opoziţiei punând sub semnul întrebării legitimitatea sa, notează AFP, citat de Agerpres.

Ales de Justin Trudeau pentru a îndeplini această misiune delicată, David Johnston a fost criticat în special pentru apropierea sa de premierul canadian.

Johnston, un fost guvernator general al Canadei, şi-a justificat demisia prin "climatul extrem de partizan" din jurul numirii şi muncii sale.

Într-un raport de etapă publicat la sfârşitul lui mai, David Johnston a subliniat amploarea tot mai mare a tentativelor de influenţă străină în Canada, dar nu a cerut o anchetă publică, din cauza sensibilităţii informaţiilor legate de securitatea naţională.

El avea prevăzut să asculte, cu începere de luna viitoare, mărturii ale membrilor diasporei chineze vizaţi de presupuse acte de intimidare. Raportul final era aşteptat pentru octombrie.

Premierul Justin Trudeau l-a numit pe David Johnston în martie, guvernul său fiind sub presiune mai multe săptămâni pentru a explica scurgerile de la serviciile de informaţii ale ţării care detaliau presupusele tentative de ingerinţă a Beijingului, al doilea partener comercial ca mărime al Canadei.

Aceste dezvăluiri au fost publicate de media canadiene într-o serie de articole în care era vorba în special de o chestiune de finanţare secretă sau de implicare în campania anumitor candidaţi.

Beijingul a dezminţit "ferm" aceste acuzaţii, într-un context de relaţii chino-canadiene degradate, mai scrie AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.