Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un responsabil al Departamentului de Stat, anchetat pentru concedierea unei angajate de origine iraniană

U.S. Department of State / Facebook
Departamentul de Stat

Un responsabil al Departamentului de Stat al SUA a fost vizat joi de o anchetă internă din cauza concedierii unei angajate de origine iraniană pe motivul apartenenţei culturale a acesteia, relatează AFP potrivit Agerpres.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a acceptat să ia în considerare o măsură disciplinară împotriva lui Brian Hook, emisarul american pentru Iran.

Sub presiunea parlamentarilor, inspectorul general al Departamentului de Stat a anchetat concedierea lui Sahar Nowrouzzadeh, cetăţean american, dintr-un think tank intern însărcinat cu elaborarea priorităţilor diplomaţiei americane.

Potrivit raportului inspectorului Departamentului de Stat, Casa Albă, în 2017, la două luni de la sosirea lui Donald Trump, a transferat un articol dintr-o sursă media americană conservatoare care critica funcţia doamnei Nowrouzzadeh şi punea accentul pe originile acesteia.

Sahar Nowrouzzadeh ''s-a născut în Iran şi din ceea ce înţeleg a plâns când a câştigat preşedintele'', scria într-un e-mail citat de raportul intern Julia Haller, atunci angajată a Casei Albe.

Brian Hook, care a adoptat linia dură a preşedintelui Trump împotriva Iranului, era la acea vreme şeful centrului de studii şi prospecţiune internă care a angajat-o pe doamna Nowrouzzadeh, numită în timpul administraţiei Obama. Diplomatul a îndepărtat-o din funcţie în aprilie 2017, cu aproximativ trei luni înainte de încetarea oficială a contractului.

Raportul intern nu a găsit nicio dovadă că emisarul american Hook a împărtăşit personal această atitudine părtinitoare legată de originile angajatei sale. Dar nici nu a acţionat pentru a opri criticile împotriva ei, subliniază ancheta.

''Comentariile despre locul său de naştere sunt deosebit de deranjante'', se arată în raport.

''Puţin contează că Hook a împărtăşit personal opiniile şi motivaţiile exprimate de Haller şi de alţii, comentariile referitoare la Sahar Nowrouzzadeh în articolele şi e-mailurile care au circulat în biroul Secretarului sugerează că factori nepotriviţi au influenţat probabil cererile pentru îndepărtarea sa'', continuă sursa citată.

Nowrouzzadeh - care lucrează în cercetare la Harvard - a salutat raportul, afirmând că a servit ''cu mândrie'' Statele Unite, atât sub administraţia republicană, cât şi cea democrată timp de 15 ani.

Inspectorul general i-a recomandat în special lui Mike Pompeo să ''examineze dacă este cazul să se ia o măsură disciplinară'' în această speţă.

Dacă şeful diplomaţiei americane a acceptat să reflecteze la această problemă, unul dintre consilierii săi foarte apropiaţi a declarat că Departamentul de Stat nu împărtăşeşte concluziile raportului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.