Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un sacrofag furat în revoluția din Egipt va fi înapoiat de la Muzeul Metropolitan din New York: piesa a fost cumpărată cu 4 milioane de dolari

Reserve New York City
Metropolitan Museum din New York

Metropolitan Museum din New York va înapoia Egiptului un sarcofag furat probabil în 2011, în plin tumult revoluţionar care cuprindea ţara. Piesa a fost achiziţionată de la un negustor de artă din Paris pentru un preţ de aproximativ 4 milioane de dolari, în 2017, potrivit Le Figaro, relatează News.ro.

Citește și: Lungmetrajul 'Tripla Frontieră', cu Ben Affleck în rol principal, va fi lansat de Netflix - VIDEO

Obiectul impozant aurit, fabricat pentru Nedjemankh, preot al lui Heryshef, s-a aflat în centrul unei expoziţii a Metropolitan Museum of Art care trebuia să fie deschisă până în aprilie. Ea a fost întreruptă, pe 12 februarie, din cauză că, aşa cum a anunţat muzeul printr-un comunicat, sarcofagul datând din secolul I î. Hr. "a fost furat din Egipt în 2011". MET l-a înmânat procurorului din Manhattan, care la rândul său trebuie să-l predea guvernului egiptean.

Responsabili din muzeu, citaţi de The New York Times, au indicat că sarcofagul a fost achiziţionat în 2017 pentru aproape 4 milioane de dolari (3,5 milioane de euro) de la un dealer de artă din Paris. Instituţia a precizat că a fost informată de provenienţa reală a obiectului "în ultimele luni".

În urma unei anchete a Parchetului, instituţia a descoperit că documentele care însoţeau sarcofagul, ca şi o autorizaţie de export datată probabil 1971, erau falsuri.

"Îi cerem scuze lui Dr. Khaled el-Enany, ministrul egiptean al Antichităţilor, şi poporului egipean (...). Ne angajăm acum să facem dreptate şi cum putem ajuta să prevenim viitoarele infracţiuni ale proprietăţii culturale", a declarat preşedintele MET, Daniel Weiss, citat în comunicat.

În consecinţă, muzeul a anunţat că va revizui procesul de verificare a achiziţiilor. Niciun alt detaliu nu a fost furnizat pentru moment despre originea sarcofagului. Egiptul este plin de comori areologice care îi atrag pe hoţi.

Muzeul egiptean din Cairo, care deţine piese antice inestimabile, a fost jefuit în ianuarie 2011, în momentul în care au izbucnit violenţe între forţele de ordine şi protestatarii care cereau plecarea fostului preşedinte Hosni Mubarack în Piaţa Tahrir din apropiere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.