Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un sarcofag din epoca Imperiului Roman a fost descoperit în Fâșia Gaza

AFP/Getty Images
sarcofag

Un sarcofag din epoca Imperiului Roman, care aparţine cel mai probabil unui oficial cu rang înalt, a fost găsit într-un cimitir roman vechi de 2.000 de ani, descoperit anul trecut în nordul Fâşiei Gaza, a anunţat marţi ministerul local pentru antichităţi, citat de Reuters.

Până acum, 90 de schelete şi gropi comune au fost descoperite în acest sit arheologic, care este examinat de o echipă de experţi din Franţa şi care a fost descoperit în 2022 de mai mulţi muncitori în construcţii care lucrau la un proiect imobiliar finanţat de Egipt, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat al ministerului local pentru antichităţi, arheologii sunt de părere că sarcofagul, realizat din plumb, aparţine unui oficial cu rang înalt din epocă, însă acesta nu a fost deocamdată deschis. Sarcofagul a fost plasat într-un container protector din lemn şi va face obiectul unor studii ulterioare ce vor fi realizate de echipe de experţi din Palestina şi din străinătate.

Purtătorul de cuvânt al ministerului menţionat, Tareq al-Af, a spus că sarcofagul va fi deschis după sosirea la faţa locului a unui expert internaţional în metale. Câteva vase din argilă şi alte obiecte descoperite în acel cimitir sugerează că mormântul datează din urmă cu aproximativ 2.000 de ani, din epoca Imperiului Roman.

Tareq al-Af a mai spus că cimitirul găsit în nordul Fâşiei Gaza este situat în perimetrul unui port străvechi care a existat în epocile greacă şi romană.

Gaza este un teritoriu bogat în antichităţi, întrucât a fost un important centru de comerţ pentru multe civilizaţii, începând din perioada Egiptului Antic şi a filistenilor descrişi în Biblie şi până în epoca Imperiului Roman şi a Cruciadelor.

Ruinele descoperite în Gaza includ şi rămăşiţele unui asediu condus de Alexandru cel Mare, precum şi pe cele ale unei invazii mongole.

Fâşia Gaza este condusă de gruparea palestiniană islamistă Hamas, care a purtat patru războaie cu Israelul din 2008.

Aceste conflicte au afectat grav economia locală, iar autorităţile din Gaza angajează de obicei echipe internaţionale de experţi pentru a dezgropa şi conserva descoperirile arheologice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.