Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un scriitor polonez, inculpat pentru insultă la adresa preşedintelui ţării

news.ro
Adrzej Duda, Președintele Poloniei

Un scriitor şi scenarist polonez este urmărit în justiţie şi riscă până la trei ani de închisoare pentru că l-a numit "idiot" pe preşedintele Andrzej Duda, după comentariile acestuia despre victoria democratului Joe Biden la alegerile prezidenţiale americane, relatează AFP, potrivit AGERPRES.

Jakub Zulczyk, scenarist al unor serii populare precum "Belfer" în 2016 ('The Teach' pe Canal+), a anunţat pe Facebook că a fost inculpat de către parchet pentru insultă la adresa şefului statului.

"Sunt, cred, primul scriitor din această ţară, după foarte mult timp, judecat pentru ceea ce a scris", a adăugat el.

Într-un mesaj postat la 7 noiembrie 2020, scriitorul a comentat un tweet curios formulat în care Duda a scris: "Felicitări lui Joe Biden pentru o campanie prezidenţială reuşită", adăugând: "aşteptăm nominalizarea de către colegiul electoral".

Citește și: Mihai Mărgineanu: Nu vi se pare ciudat că presa n-a mai dat nimic despre atentatele teroriste?

Duda, reales în iulie 2020 şi sprijinit de partidul populist de dreapta la putere Lege şi Justiţie (PiS), a cultivat o relaţie personală puternică cu Donald Trump, predecesorul lui Joe Biden. El a efectuat o vizită la Casa Albă în iunie, fiind primul lider străin care s-a deplasat în SUA după relaxarea măsurilor de izolare în Statele Unite.

O purtătoare de cuvânt a parchetului din Varşovia, Aleksandra Skrzyniarz, a declarat luni agenţiei de presă poloneze PAP că un bărbat desemnat ca "Jakub Z" a fost inculpat în martie. El a fost "acuzat că a comis un act de insultă publică la 7 noiembrie pe un site de social media împotriva preşedintelui Republicii Polonia, utilizând un termen recunoscut în mod obişnuit ca insultător", a spus purtătoarea de cuvânt citată.

Suspectul a fost interogat, dar "nu a recunoscut că a comis fapta presupusă şi a dat explicaţii", a spus ea în continuare. "El a spus că mesajul constituia o evaluare critică a acţiunilor preşedintelui", potrivit acesteia.

În mesajul său, publicat la scurt timp după alegerile americane din 3 noiembrie, Zulczyk afirmă că "nu există niciun fel de nominalizare din partea colegiului electoral". Confirmarea alegerii lui Joe Biden nu a fost decât o "simplă formalitate", a mai scris el. "Andrzej Duda este un idiot", se mai spunea în mesajul său.

Polonia este frecvent criticată pentru legile sale represive care sancţionează insulta, inclusiv ofensa adusă sentimentelor religioase sau insulta împotriva drapelului naţional al Poloniei sau al altor ţări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.