Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un senator rus pune 'punctul pe i': 'Bateriile noastre NU vor doborâ rachetele americane în Siria'

reuters
atac siria

Sistemele de apărare antiaeriană ale Rusiei nu vor intercepta rachete americane în cazul unui nou atac aerian al SUA asupra Siriei, a declarat luni seara Viktor Ozerov, preşedintele Comisiei pentru apărare şi securitate din Consiliul Federaţiei (Senatul, camera superioară a parlamentului rus - n.r.), relatează agenţia de presă rusă Interfax în pagina sa electronică, conform agerpres.

"Forţele noastre armate se află în Siria pentru a lupta împotriva terorismului şi nu pentru a proteja împotriva ameninţărilor externe. Noi nu avem un astfel de mandat şi nu vom intercepta nicio rachetă. Dar dacă de aceasta se va ocupa antiaeriana siriană, ea are tot dreptul legal", a explicat senatorul rus.

Maduro continuă retorica anti-SUA: 'Washingtonul vrea ca Venezuela să explodeze'

Washingtonul nu a exclus noi lovituri aeriene asupra Siriei în cazul unui nou atac chimic, după cele efectuate săptămâna trecută asupra unei baze militare siriene, aminteşte Interfax.

"Damascul nu dispune de arme chimice, de aceea ameninţările SUA par absurde", a afirmat Viktor Ozerov.

Vorbind despre apropiata vizită a secretarului de stat american Rex Tillerson la Moscova, el a indicat că "fundalul" discuţiilor nu este de cel mai bun augur.

"Posibil ca vizita lui Tillerson să dea acel impuls care să ajute noua administraţie a SUA şi mai ales pe preşedintele Donald Trump să-şi reconsidere opiniile cu privire la situaţia internaţională", a mai spus senatorul rus, subliniind că relaţiile dintre Moscova şi Washington sunt în prezent la cel mai de jos nivel.

Deşi unii experţi ruşi au afirmat că sistemele de apărare antiaeriene ruse instalate în Siria nu au putut să detecteze rachetele lansate vinerea trecută de SUA din "cauze obiective" - distanţă prea mare, altitudine joasă - o serie de comentatori precum redactorul şef al postului de radio Eho Moskvî, Aleksei Venediktov, susţin că Moscova a dat ordin ca antiaeriana rusă să nu intercepteze rachetele americane pentru a nu agrava şi mai mult tensiunile cu SUA.

Atac ARMAT în SUA: un bărbat a tras cu arma într-o școală/VIDEO

Rusia are instalate sisteme de apărare antiaeriană S-400 (cel mai performant echipament rusesc de interceptare a ţintelor aeriene - n.r.) la baza sa aeriană de la Hmeimim (provincia siriană Latakia) şi acestea sunt chiar performante, doar că Kremlinul nu a dorit ca escaladarea să atingă un nivel în relaţiile cu SUA, a declarat Venediktov într-o emisiune sâmbătă la Eho Moskvî.

Rusia a fost informată înainte de atacul asupra bazei siriene Shayrat, a precizat Pentagonul, iar Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a confirmat vinerea trecută acest lucru.

Baza Shayrat, din provincia Homs, a fost lovită în jurul orei 00:40 GMT de 59 de rachete Tomahawk trase de pe distrugătoarele americane USS Porter şi USS Ross, care se aflau în zona de est a Mediteranei.

Ca ripostă la atacul Washingtonului, calificat de Moscova drept o ''agresiune împotriva unei naţiuni suverane'', Rusia a suspendat acordul cu Washingtonul privind prevenirea incidentelor aeriene în Siria şi a cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.

În acelaşi timp, vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din Consiliul Federaţiei, Vladimir Djabarov, a declarat luni pentru RIA Novosti că Rusia nu intenţionează să-şi folosească forţele aeriene împotriva rachetelor americane în Siria. "Noi nu trebuie să ne lăsăm atraşi într-un conflict armat, aceasta ameninţă cu un război de anvergură", a declarat Djabarov, citat de RIA Novosti, îndemnând Washingtonul să lase deoparte "ambiţiile" şi "emoţiile" în problema siriană.

Sondaj spectaculos în Franța, în prima zi de campanie electorală

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.