Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un şerpaş nepalez a salvat viaţa unui alpinist malaezian din aşa-numita 'zonă a morţii' de pe Everest

www.wikipedia.org
Everest, Himalaya

Un şerpaş nepalez a salvat viaţa unui alpinist malaezian din aşa-numita "zonă a morţii" de pe Everest.

Un alpinist malaezian a reuşit cu greu să supravieţuiască după ce un şerpaş nepalez l-a coborât pe de vârful Everest din aşa-numita "zonă a morţii", aflată la o altitudine de peste 8.000 de metri, a declarat miercuri un oficial guvernamental, relatează Reuters, informează Agerpres.

Şerpaşul Gelje, în vârstă de 30 de ani, servea drept ghid pentru un client chinez în ascensiunea sa pe vârful Everest, pe 18 mai, când a văzut un alpinist malaezian agăţat de o frânghie şi tremurând din cauza frigului extrem în aşa-numita "zonă a morţii", unde temperaturile pot depăşi minus 30 de grade Celsius.

Gelje l-a tras pe alpinist 600 de metri în jos din zona Balconului până la trecătoarea South Col, timp de aproximativ şase ore, unde şerpaşul Nima Tahi, un alt ghid, s-a alăturat misiunii de salvare.

"L-am înfăşurat pe alpinist într-o saltea de dormit, l-am târât prin zăpadă sau l-am purtat pe rând în spate până în tabăra III", a spus Gelje.

Un elicopter l-a ridicat apoi din tabăra III, situată la 7.162 de metri altitudine, şi l-a transportat până la tabăra de bază.

"Este aproape imposibil să salvezi alpinişti la o altitudine atât de mare", a declarat Bigyan Koirala, un oficial din cadrul Departamentului de Turism. "Este o operaţiune (de salvare) foarte rară", a mai spus el.

Gelje a spus că şi-a convins clientul chinez să renunţe la ascensiune şi i-a cerut să coboare de pe munte, spunându-i că este important să-l salveze pe alpinist.

"Salvarea unei vieţi este mai importantă decât să te rogi la mănăstire", a spus Gelje, un budist devotat.

Şerpaşul Tashi Lakhpa de la compania Seven Summit Treks, care a furnizat logistica alpinistului malaezian, a refuzat să-i dezvăluie identitatea acestuia, invocând confidenţialitatea clientului său. Alpinistul malaezian a revenit în ţara sa săptămâna trecută.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.