Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un singur volum de poezii a fost vândut cu 170.000 de euro: îi aparțin lui Paul Éluard

Pexels.com
carte citit

O ediţie a unui volum de poezii de Paul Éluard, ilustrat de Joan Miró, a fost adjudecat joi la aproape 170.000 de euro (168.750 euro), a anunţat casa Christie's, scrie Le Figaro, relatează News.ro.

"À toute épreuve", volum scris de poetul suprarealist, este o operă "considerată astăzi drept una dintre cele mai frumaose realizate de artişti", a precizat Alice Chevrier, specialistă în cărţi şi manuscrise la Christie's, pentru Le Figaro.

Nu este vorba despre edi'ia originală, ci de prima operă ilustrată a acestui text. Nu este prima dată când aceste poeme apar, cu prima dată când sunt ilustrate de Miró. Cartea, formată din 80 de gravuri pe lemn, a fost realizată în 11 ani de mastrul catalan şi a fost întrerupt în 1952 de moartea poetului. Este considerată una dintre cele mai de succes cărţi ale lui Joan Miró.

Lucrarea, scoasă la vânzare din biblioteca lui Paul Destribats (1926-2017), a fost estimată între 50.000 şi 70.000 de euro. A fost adjudecată la 168.750 de euro. A fost a treia sesiune de vânzări din Biblioteca de avangardă a acestui mare colecţionar.

O altă lucrare ilustrată de Miró, "Parler seul du poète Tristan Tzara", a fost adjudecată la 90.000 de euro, după ce fusese estimată la 20.000 de euro. Totalul vânzărilor a fost un succes, ajungând la 3,685 de milioane de euro, "de două ori estimarea iniţială".

Citește și: INEDIT Confesiunile unui călugăr în timpul pandemiei: Mi-e frică de o viitoare ‘castă a talibanilor’ ortodocși!

Biblioteca Naţională a Franţei a achiziţionat, joi, patru volume: două ale lui Jean Dubuffet, una a poetului Gherasim Luca şi una semnată de artiştii Roberto Altmann şi Pierre-Armand Gette.

În iulie 2019, o altă carte de Paul Éluard, "La Barre d'appui" (1936), ilustrată de Picasso, cu amprenta mâinii sale, a fost cumpărată pentru 532.000 de euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.