Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un sondaj îi arată pe bulgari TEMĂTORI de urmările economice ale epidemiei de COVID-19 dar de ACORD cu starea de urgenţă

bulgaria harta

Majoritatea bulgarilor acceptă şi susţin starea de urgenţă declarată la 13 martie de guvern, acţiunile guvernului în ansamblu fiind evaluate pozitiv de 74% dintre ei, relevă un sondaj Gallup International citat marţi de BTA, potrivit Agerpres.

Sondajul, realizat telefonic pe un eşantion de 1000 de bulgari între 20 şi 23 martie, a arătat că reacţia diferitelor ministere se bucură de cote de aprobare între 86% pentru Ministerul Educaţiei şi 80% pentru Ministerul de Interne.

De cea mai ridicată cotă de aprobare se bucură însă medicii şi profesorii din Bulgaria - 91%, respectiv 87%.

În acelaşi timp, sondajul a mai stabilit că reacţia publicului bulgar la epidemie se împarte în trei categorii - de panică (22%), anxietate (64%) şi calm (12%).

Peste unul din cinci bulgari consideră că actuala epidemie este unul din cele mai rele lucruri care i s-au întâmplat vreodată omenirii, exagerare legată direct de faptul că peste unul din trei respondenţi crede că este expus unui risc real de a fi ucis de coronavirus. Dacă 37% dintre bulgarii intervievaţi au afirmat că se tem de virus, doi din trei au declarat că nu se simt panicaţi, ci doar mai mult sau oarecum neliniştiţi.

Citește și: Aprovizionarea cu bunuri de strictă necesitate și medicamente, ÎN PERICOL din cauza restricțiilor de circulație impuse la nivel mondiala

Pe de altă parte, aproape doi din trei bulgari (64%) cred că actualul coronavirus îşi are originea într-un laborator, iar un număr relativ egal (66%) sunt de părere că omenirea va avea în scurt timp la dispoziţie un medicament anti-COVID.

În ce priveşte măsurile luate de public împotriva virusului, sondajul a indicat că majoritatea covârşitoare a bulgarilor se spală mai des pe mâini decât înainte de criză, 90% dintre bulgari şi-au limitat viaţa socială şi 80% folosesc dezinfectanţi. Doar 5% au afirmat că poartă măşti.

O parte din restricţiile impuse de guvern sunt acceptate şi aprobate de mare parte din bulgari, a mai constatat sondajul. Între 88% şi 94% dintre cei intervievaţi s-au declarat de acord cu interzicerea adunărilor publice, închiderea graniţelor pentru străini şi interzicerea deplasărilor în afara ţării. Opinia publică bulgară este în schimb divizată în privinţa măsurii de interzicere a călătoriilor în interiorul Bulgariei - 56% o susţin şi 40% sunt împotrivă. Similar, interdicţiile de circulaţie impuse în anumite localităţi sunt aprobate de 59% dintre bulgari şi dezaprobate de 39%.

Dacă temerile iniţiale privind epuizarea stocurilor de alimente şi medicamente s-au mai atenuat, fiind exprimate de 13% - 27% din bulgari, o nouă cauză de îngrijorare o reprezintă impactul epidemiei în plan economic: bulgarii au început să se teamă de pierderea locului de muncă (20%), de incapacitatea de a-şi plăti ratele (29%) şi acumularea de datorii la utilităţi (38%), a arătat sondajul Gallup. Trei la sută dintre cei intervievaţi au afirmat că au rămas deja fără slujbe.

În fine, întrebaţi ce model de combatere a coronavirusului este cel adecvat, 30% dintre respondenţi au optat pentru modelul "represiv" chinez, 42% pentru modelul "restrictiv" european, iar 23% pentru modelul "liberal" suedez.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.