Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un specialist de renume mondial răstoarnă total cazul Simonei Halep: a rupt tăcerea în L'Équipe

replicaonline.ro
Simona-Halep

Suspendarea de 4 ani primită de Simona Halep a șocat lumea sportului, dar unda de șoc s-a răspândit și în lumea medicală. Profesorul Jean-Claude Alvarez, directorul laboratorului de Toxicologie de la Spitalul Universitar din Garches, a analizat probele din cazul Simonei Halep, iar într-un interviu acordat cotidianului francez L'Équipe, acesta a contrazis total raportul ITIA.

Citește și: BREAKING - Simona Halep a fost suspendată patru ani! Dezicia este oficială

Profesorul Alvarez susține că nivelul de roxadustat al Simonei Halep este de 0,2 nanograme pe mililitru, iar această cantitate este total nesemnificativă. Mai mult, el arată că a făcut experimente cu pulbere de colagen, care se regăsește în suplimente alimentare, iar acestea au fost sursa roxadustatului găsit în corpul Simonei Halep.

Redăm interviul acordar de Jean-Claude Alvarez în L'Équipe.

- Care este reacția dvs. după suspendarea primită de Simona Halep, în urma unui test pozitiv la roxadustat și a unor anomalii în pașaportul biologic?

- Am crezut că visăm. În acest caz, suntem în plin proces de condamnare a unei femei nevinovate. Ea a pledat întotdeauna pentru un sport fără dopaj. Aceasta este o greșeală.

Având în vedere concentrația substanței din părul ei, este imposibil ca ea să fi luat roxadustat (un produs care stimulează producția de hemoglobină și de globule roșii) în mod eficient.

Roxadustat este o moleculă care aproape că nu există în Europa, nu există în Statele Unite și ea a fost contaminată de două ori, potrivit ITIA. E irațional! Am găsit o sursă de contaminare, dar am găsit și o alta. Caută lucruri halucinante.

- Puteți detalia?

- Nivelul de roxadustat al Simonei este de 0,2 nanograme pe mililitru (în urină). Asta nu mai înseamnă nimic. S-ar putea să le ai dacă iei suplimente alimentare. Sunt o grămadă de prostii, e ridicol!

Am identificat sursa. Colagenul ei (pulbere care se amestecă cu apă pentru dureri fizice) are roxadustat în el. Colagenul este fabricat cu ingrediente care vin din China. În China, roxadustat este extrem de răspândit. Sursa de contaminare este foarte clară.

A existat o pacientă tratată în Franța cu roxadustat, iar eu i-am luat o mostră de păr. Am găsit în părul acestei femei o concentrație de peste 100 de ori mai mare decât în părul Simonei. Este scandalos din partea WADA (Agenția Mondială Anti-Doping)

- Puteți să ne spuneți cum ați ajuns să analizați părul Simonei Halep și cum ați procedat?

- Simona m-a contactat pentru că sunt expert juridic la Curtea de Casație și lucrez la Universitatea Paris-Saclay.

Ea a venit la laboratorul de toxicologie de la Spitalul Universitar Garches și i-am luat o mostră de păr. Avea un nivel foarte scăzut, mai puțin de 0,5 picograme pe miligram în păr. Așa că m-am dus să iau o mostră de la singurul pacient din Franța care lua acest medicament (roxadustat de trei ori pe săptămână pentru insuficiență renală) și am testat unul dintre firele ei de păr și am găsit concentrații de 50 de picograme pe miligram.

Cineva care îl ia efectiv pentru tratament are deci 50 de picograme. Acest lucru dovedește că ea a luat doze care nu sunt deloc eficiente. Trebuie să-mi explicați de ce ar lua un produs în doze care nu sunt eficiente.

- Ați dedus de aici că testul ei pozitiv a fost legat de o contaminare externă?

- Când am văzut asta, mirosea a contaminare. Așa că i-am cerut Simonei să-mi furnizeze tot ce a luat în zilele premergătoare testului. Am testat totul: proteine, suplimente alimentare... Am analizat totul pentru a vedea unde puteam găsi contaminarea. Și am găsit-o în pulberea de colagen pe care o folosea.

Am repetat experimentul de 14 ori și a fost pozitiv de 14 ori. Am trimis aceste rezultate la laboratorul american acreditat de WADA, dar când au repetat testele nu au găsit nimic.

De asemenea, am trimis rezultatele mele lui Pascal Kintz (care lucrează la laboratorul de toxicologie din Strasbourg) și nici el nu a găsit nimic. Asta deoarece nu folosim aceleași metode. Așa că am dus pulberile de colagen la Strasbourg și am repetat analizele folosind metoda mea de detectare. Apoi Pascal a repetat el însuși analizele folosind metoda mea și am găsit roxadustat în pulberea de colagen a Simonei.

Nu mai există niciun dubiu că două laboratoare renumite din Franța au găsit același rezultat. Noi spunem că există roxadustat în colagen, dar laboratorul american spune că nu există.

- Dacă e atât de clar, de ce Simona Halep este suspendată?

- Tribunalul independent (înființat de Sport Resolution, care a fost mandatat de ITIA) admite că a existat o contaminare, dar nu crede că este suficient pentru a duce la un rezultat pozitiv și, prin urmare, că există o altă sursă.

Am făcut un experiment cu o colegă, punând-o să ia timp de șase zile același praf de colagen ca și Simona. Am luat probe de urină din prima zi până în ziua a șasea. Din 35 de probe, 7 au fost pozitive. Asta dovedește că administrarea acestei pulberi te poate face pozitiv la roxadustat. Este foarte clar. Nu se poate continua așa.

Nu sunt în favoarea dopajului, este foarte important să luptăm împotriva lui, dar trebuie să recunoaștem că poți fi contaminat. Un studiu recent arată că 60% din suplimentele alimentare sunt contaminate. Sportivii nu ar mai trebui să ia suplimente!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.