Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un spital mobil destinat bolnavilor de coronavirus din Moldova va fi înfiinţat cu bani de la trei consilii judeţene

www.informateca.ro
Spital modular

Un spital mobil destinat bolnavilor de coronavirus din zona Moldovei va fi înfiinţat în apropiere de Iaşi, cu bani alocaţi de trei consilii judeţene, cea mai mare sumă, 10,3 milioane de euro, fiind alocată de judeţul Iaşi în urma votului dat vineri de consilierii judeţeni.

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a declarat că spitalul mobil, proiect unic în ţară, va fi implementat cu bani alocaţi şi de Consiliile Judeţene din Neamţ şi Bacău. Aici vor fi primiţi toţi bolnavii din zona Moldovei, potrivit Agerpres.ro.

Citește și: OFICIAL S-a lansat platforma online unde cetățenii pot înregistra documente pentru instituțiile publice

"În contextul actual pandemic se impune luarea de urgenţă a măsurilor de evitare a răspândirii virusului, testării şi tratării pacienţilor infectaţi. Judeţul Iaşi este implicat în lupta cu acest inamic invizibil încă din prima zi. Spitalele din judeţ au adresabilitate regională. Pe lângă internarea cazurilor de coronavirus aici trebuie să fie trataţi şi pacienţi cu alte afecţiuni. Este doar o chestiune de timp până când capacitatea de preluare a judeţului Iaşi, dar şi a celorlalte unităţi medicale din Moldova va fi depăşită. Analizând modul de intervenţie al statelor care au trecut prin această criză, consider că una dintre cele mai bune măsuri pe care o putem implementa în Moldova este aceea de a instala facilităţi medicale mobile în afara marilor aglomerări urbane, cum este acest spital.Aşteptăm în continuare implicarea financiară, nu doar declarativă, a altor administraţii locale şi judeţene", a declarat Maricel Popa.

El a spus totodată că achiziţionarea acestei unităţi medicale mobile, formată din 186 de containere, care este cea mai performantă din ţară, în valoare de 17,6 milioane de euro, se va face prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST.

Vezi și: 'Blestemul' PDL: Ministrul Muncii anunţă că în Guvernul Orban 'există o preocupare' pentru tăierea salariilor bugetarilor

Solicitării de realizare a spitalului mobil care va deservi toată zona Moldovei i-au răspuns doar Consiliile Judeţene din Bacău şi Neamţ, care vor contribui cu 4,1 milioane de euro, respectiv,i 3,2 milioane de euro. Contribuţia fiecărui judeţ a fost stabilită în funcţie de numărul de locuitori.

Banii pot fi ulterior recuperaţi din fondurile europene alocate României de UE, special pentru acţiunile de prevenire şi combatere a noului virus.

Vezi și: Momente EMOȚIONANTE la Galați - Asistenta hărţuită de vecini, așteptată cu flori și aplauze de militari (VIDEO)

Pentru amplasarea spitalului, care va avea 250 de paturi, care va ajunge la Iaşi complet echipat, este propus Parcul Industrial TransAgropolis din comuna Leţcani, situat pe drumul european E583, în afara aglomerării urbane şi cu acces facil pentru transportul medical din celelalte judeţe ale Moldovei. În plus, locaţia beneficiază de toate utilităţile necesare funcţionării unui astfel de obiectiv: apă, energie electrică, canalizare, patru generatoare de curent electric, încălzire, platformă betonată existentă pe care poate fi amplasat spitalul.

Unitatea va dispune de o zonă specială pentru analize medicale şi testarea pacienţilor, săli de operaţii, saloane de terapie intensivă cu o capacitate de până la 70 de paturi, depozite de materiale şi echipamente medicale. Timpul de livrare a unei astfel de unităţi medicale mobile este de aproximativ 20 de zile iar montarea durează circa şapte zile. Personalul medical va fi asigurat, prin detaşare, de către judeţele implicate în proiect.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.