Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un studiu arată că planeta gigant cu trei sori, descoperită în 2016, de fapt nu există

astronomy.com
supernova SN 2018zd univers cosmos spatiu

În urmă cu cinci ani un grup de cercetători a anunţat descoperirea unei exoplanete într-un sistem solar triplu, însă noile date sugerează ca aceasta de fapt nu există, astfel încât autorii studiului au decis să-l retragă, relatează vineri EFE.

Science, aceeaşi revistă care anunţa în 2016 această descoperire, se face în prezent ecou al retractării pe care o publică un grup de cercetători în frunte cu Kegin Wagner, de la Universitatea din Arizona (Statele Unite).

În acel articol ei prezentau planeta gazoasă gigant denumită HD 131399Ab ca un sistem planetar cu trei sori, situată la 320 ani lumină de Terra în direcţia constelaţiei Centaurus (Centaurul).

Cu o vârstă estimată la aproximativ 16 milioane de ani, HD 131399Ab se număra printre cele mai tinere exoplanete descoperite până atunci, oferind astronomilor posibilitatea de a studia un sistem stelar neobişnuit.

Autorii precizează însă acum că, după acea publicare, o altă echipă a realizat observaţii care sugerează că detectarea exoplanetei ar fi putut să fie fals pozitivă, potrivit Agerpres.ro.

Wagner şi echipa sa consideră că steaua HD 131399A are o paralaxă mult mai mare decât presupusa exoplanetă, ceea ce confirmă că obiectul este o sursă de fond şi nu o exoplanetă asociată sistemului solar respectiv.

Paralaxa stelară este mişcarea aparentă a unei stele având poziţii diferite în raport cu alte stele văzute ca mai îndepărtate când Pământul se învârte în jurul Soarelui şi serveşte la măsurarea distanţei care ne desparte de ele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.