Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un tablou de Chagall, furat în timpul regimului nazist, este expus la Jewish Museum din New York

The Guardian
tablou furat de naziști

Un tablou emblematic de Marc Chagall - furat în timpul regimului nazist şi restituit în urmă cu un an proprietarilor săi de drept care l-au vândut ulterior - este expus tot anul la Jewish Museum din New York, căruia noul său cumpărător l-a împrumutat, informează AFP.

Lucrarea, un ulei pe pânză, este un portret extrem de expresiv al tatălui artistului franco-rus, pictat în 1911, după ce artistul s-a mutat la Paris. Tabloul a avut o istorie tumultuoasă, a cărei ultimă etapă a fost vânzarea sa la licitaţie, pe 15 noiembrie 2022, la New York, pentru suma de 7,4 milioane de dolari, potrivit Agerpres.

Proprietarii săi de drept, moştenitorii unui lutier evreu polonez pe nume David Cender, au decis să se despartă de tablou la scurt timp după ce Franţa le-a returnat pictura. Ei au solicitat însă cumpărătorului, rămas anonim, să împrumute lucrarea pentru a fi expusă într-un loc simbolic pentru comunitatea lor, a precizat pentru AFP Jewish Museum din New York.

Cererea a fost acceptată, însă noul proprietar a adăugat condiţia ca tabloul să rămână la New York, a precizat muzeul.

Lucrarea a fost cumpărată în 1928 de David Cender, care şi-a pierdut bunurile atunci când a fost forţat să se mute în ghetoul din Lodz, în Polonia, în 1940.

Deportat la Auschwitz, unde soţia şi fiica sa au fost ucise, Cender a supravieţuit şi s-a mutat în Franţa în 1958, unde a murit în 1966 fără a reintra în posesia tabloului.

Între timp, lucrarea a fost răscumpărată, între 1947 şi 1953, de Marc Chagall însuşi, probabil fără să ştie de originea sa, potrivit Ministerului francez al Culturii şi casei de licitaţii Phillips, care a scos-o la vânzare.

După moartea lui Chagall în Franţa, în 1985, "Le Pere" a intrat în colecţiile naţionale franceze în 1988, după care a fost atribuit Centrului Pompidou şi depozitat la Musée d'art et d'histoire du Judaisme din Paris.

Franţa a returnat tabloul familiei Cender în 2022, după ce a adoptat o lege specifică pentru a restitui lucrarea şi alte 14 opere urmaşilor familiilor evreieşti cărora le-au fost furate bunurile.

Directoarea Jewish Museum din New York, Claudia Gould, s-a declarat "onorată" să primească tabloul împrumutat şi să îl poată expune.

Lucrarea va fi expusă până la 1 ianuarie 2024.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.