Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un tablou de Marc Chagall, furat de nazişti, va fi scos la licitaţie pe 15 noiembrie la New York

Artmark
tablouri

Un tablou de Marc Chagall, care face parte din cele 15 opere furate de nazişti şi restituite de Franţa moştenitorilor familiilor jefuite, va fi scos la licitaţie pe 15 noiembrie la New York, a anunţat joi casa de licitaţii Phillips, relatează AFP.

Acest tablou în ulei pe pânză din 1911, "Le Pere", cu o valoare estimată între 6 şi 8 milioane de dolari, a fost cumpărat în 1928 de un lutier polonez evreu, David Cender, care şi-a pierdut bunurile când a fost forţat să se instaleze în ghetoul din Lodz.

Deportat la Auschwitz, unde soţia şi fiica sa au fost ucise, bărbatul a supravieţuit şi s-a stabilit în Franţa în 1958, unde a murit în 1966 fără a reintra în posesia tabloului, potrivit Agerpres.

Între timp, lucrarea a reapărut în expoziţii şi s-a dovedit că însuşi Marc Chagall a cumpărat-o, probabil între 1947 şi 1953, neştiind originea ei, potrivit casei Phillips şi Ministerului Culturii din Franţa.

După moartea în Franţa în 1985 a artistului de origine rusă, tabloul "Le Pere" a intrat în colecţiile naţionale în 1988, apoi a fost repartizat Centrului Pompidou şi depus la Muzeul de Artă şi Istorie a Iudaismului din Paris.

Franţa a adoptat o lege la începutul anului, în unanimitate în Parlament, pentru a restitui cincisprezece opere familiilor evreilor jefuiţi de nazişti. Un text "istoric" şi "un prim pas", pentru că "opere de artă şi cărţi furate sunt încă păstrate în colecţii publice", a declarat ministrul francez al Culturii de atunci, Roselyne Bachelot.

Moştenitorii lui David Cender au decis să vândă tabloul, un scenariu obişnuit "când o lucrare este restituită după atât de mult timp", pentru că "sunt mai mulţi moştenitori şi opera nu poate fi împărţită", a declarat vicepreşedintele casei de licitaţii Phillips, Jeremiah Evarts.

Tabloul, un portret al tatălui lui Chagall, a fost pictat de artist în 1911, anul sosirii sale la Paris. Atunci a fost "electrizat de modernismul" oraşului, însă lucrările sale de la acea vreme sunt "rare" pentru că "multe dintre ele au fost distruse când a părăsit Parisul pentru a se întoarce în Rusia în 1914", a adăugat Evarts, spunând că este convins că "Le Pere" va atrage muzee şi mari colecţionari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.