Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un thailandez riscă o pedeapsă record de 50 de ani de închisoare pentru insulte aduse monarhiei

judecatori

Un thailandez riscă o pedeapsă record de 50 de ani de închisoare pentru insulte aduse monarhiei

Un thailandez în vârstă de 30 de ani riscă o pedeapsă record de 50 de ani de închisoare pentru insulte regale din zeci de postări pe reţelele de socializare percepute ca fiind critice la adresa monarhiei, a declarat avocatul său, după ce o curte de apel a decis creşterea pedepsei faţă de condamnarea iniţială, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Mongkol "Busbas" Thirakot, un vânzător online de îmbrăcăminte din provincia Chiang Rai (nord), a primit 22 de ani de închisoare după ce o instanţă de apel a constatat mai multe încălcări ale legii privind insultele la adresa monarhiei, adăugându-se la o sentinţă de 28 de ani pronunţată de o instanţă anul trecut.

Legislaţia thailandeză privind lezmajestatea, una dintre cele mai stricte din lume, protejează palatul de critici şi prevede o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani pentru fiecare încălcare percepută, o pedeapsă considerată de grupurile internaţionale pentru apărarea drepturilor omului ca fiind extremă.

Mongkol a fost arestat în aprilie 2021 şi a primit o pedeapsă de 28 de ani în ianuarie anul trecut pentru 14 încălcari ale legislaţiei în cauză. Curtea de apel a confirmat condamnarea sa anterioară şi l-a găsit vinovat de încă 11 încălcări.

Legislaţia privind lezmajestatea din Thailanda, care îi protejează pe regele Maha Vajiralongkorn şi familia sa de critici, este denumită 112 după secţiunea relevantă a codului penal.

"El riscă 50 de ani de închisoare, cea mai lungă perioadă de condamnare din istoria cazurilor prevăzute la articolul 112", a declarat pentru Reuters Theeraphon Khoomsap, avocatul lui Mongkol.

Theeraphon a spus că Mongkol neagă faptele greşite şi va face apel la Curtea Supremă.

Condamnarea record anterioară în baza lezmajestate a fost în 2021, când Anchan Preelert, o funcţionară publică pensionară, a primit o pedeapsă de 87 de ani de închisoare pentru 29 de acuzaţii de insultă regală. Pedeapsa i-a fost redusă la 43 de ani pentru că şi-a recunoscut faptele.

Potrivit grupului de asistenţă juridică Thai Lawyers for Human Rights, cel puţin 262 de persoane au fost acuzate de infracţiuni legate de insultare a monarhiei din 2020, când au izbucnit demonstraţii de stradă fără precedent conduse de tineri, în care liderii protestelor au criticat deschis monarhia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.