Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un tribunal din Belarus a condamnat un blogger la 13 ani de închisoare

newsweek
alexandr lukasenko

Un tribunal din Belarus l-a condamnat vineri la 13 ani de închisoare pe bloggerul Eduard Palcis, pentru rolul său în protestele de anul trecut, după realegerea contestată a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, informează AFP.

Bloggerul şi istoricul în vârstă de 31 de ani a fost considerat vinovat şi de incitare la ură. El a fost arestat în septembrie 2020, la scurt timp după începutul manifestaţiilor antiguvernamentale.

Citește și: UE și SUA denunţă condamnările la pedepse grele cu închisoarea primite de reprezentanţi ai opoziţiei din Belarus

Opoziţia din Belarus şi Occidentul consideră că Lukaşenko a fost reales în mod fraudulos.

Centrul belarus de apărare a drepturilor omului Viasna a afirma că Palcis este "deţinut politic" şi că în prezent în Belarus sunt închişi 929 de astfel de deţinuţi.

Citește și: Un tribunal din Belarus i-a condamnat la închisoare pe mai mulţi opozanţi ai regimului Lukaşenko

Lidera opoziţiei din exil, Svetlana Tihanovskaia, a criticat justiţia din ţara sa. Ea a arătat că procesul bloggerului a avut loc "cu uşile închise, deci nimeni nu a putut vedea cum regimul reprimă o persoană inocentă" şi a promis că "nu ne vom opri până vor fi eliberaţi toţi deţinuţii politici", potrivit Agerpres.ro.

Soţul ei, Serghei Tihanovski, producător al unui vlog, a fost condamnat săptămâna aceasta la 18 ani de închisoare pentru organizarea de "tulburări ample", "incitare la ură în societate", "tulburarea ordinii publice" şi "obstrucţionarea Comisiei Electorale". Tihanovskaia consideră că este vorba de o răzbunare.

După campania împotriva lui Lukaşenko, Tihanovskaia a fost forţată de regimul de la Minsk să părăsească ţara. De atunci, ea călătoreşte în întreaga lume pentru a creşte presiunea asupra preşedintelui belarus, fiind primită de liderii occidentali.

Un alt opozant cunoscut, Mikola Statkevici, în vârstă de 65 de ani, candidat la alegerile prezidenţiale din 2010, este deja închis de mai mult timp, după ce a fost condamnat la 14 ani de închisoare.

Uniunea Europeană, Statele Unite şi alte ţări occidentale au adoptat mai multe serii de sancţiuni împotriva unor personalităţi şi firme legate de regimul Lukaşenko. Acesta a reacţionat printr-o apropiere de Rusia, principala sa aliată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.