Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un tribunal din Turcia a condamnat la închisoare pe viaţă 64 de membri ai unei academii militare în urma puciului eşuat

jang
turcia, arest

Un tribunal din Ankara a condamnat miercuri la închisoare pe viaţă 64 de ofiţeri şi elevi ai unei academii militare din capitala ţării, pentru implicare în tentativa eşuată de puci din iulie 2016, a relatat agenţia Anadolu, citând o sursă judiciară, transmite Reuters. Alţi 100 de inculpaţi au fost achitaţi în acest proces.

Potrivit actului de condamnare, cei 64 au avut legături cu complotiştii şi au transportat pe calea aerului elevi ai academiei militare, aflaţi în necunoştinţă de cauză, spre un comandament militar pentru a se lupta cu civili care se opuneau loviturii de stat, conform Agerpres.

Patru dintre condamnaţi au primit sentinţe pe viaţă 'cu circumstanţe agravante', cea mai severă pedeapsă prevăzută de legislaţia turcă, întrucât ridică perioada minimă de executare până la eliberarea sub cauţiune. Cei patru au fost găsiţi vinovaţi de tentativă de răsturnare prin forţă a ordinii constituţionale.

Mai mult de 240 de oameni, majoritatea lor civili neînarmaţi, au fost ucişi în noaptea de 15 spre 16 iulie 2016, când un grup de militari, dotaţi cu tancuri şi aeronave de luptă, au încercat să ia cu asalt sediul parlamentului şi să răstoarne regimul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. Acesta a declanşat ulterior o vastă represiune, în urma căreia au fost încarcerate în jur de 50.000 de persoane şi 150.000 au fost demise ori suspendate din funcţii. De asemenea, regimul a închis toate academiile militare, considerate altădată un stâlp al statului laic.

Guvernul acuză reţeaua lui Fetullah Gulen, un fost aliat al lui Erdogan, de orchestrarea tentativei de lovitură de stat, ceea ce clericul autoexilat în SUA din 1999 neagă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.