Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un tribunal militar egiptean confirmă condamnarea la închisoare pe viaţă a 32 de persoane acuzate de 'tentativa de asasinare' a lui Al-Sissi

cnn.com
Abdel Fattah al-Sissi

Un tribunal militar egiptean a confirmat miercuri condamnarea la închisoare pe viaţă a 32 de persoane acuzate că au planificat o "tentativă de asasinare" a preşedintelui Abdel Fattah al-Sissi şi a unui fost prinţ moştenitor saudit în 2014, a transmis avocatul lor, potrivit AFP.

Al-Sissi se afla atunci într-un pelerinaj la Mecca, la fel ca Mohamed ben Nayef, la acel moment prinţ moştenitor saudit care a fost de asemenea vizat de respectiva 'tentativă de asasinat', conform unor informaţii despre ancheta parchetului egiptean preluate de presă la deschiderea dosarului, în 2016.

Marţi, avocatul Khaled al-Masri a transmis pe Facebook că un tribunal militar "a respins toate căile de atac în acest caz (...) şi a confirmat verdictele aşa cum au fost pronunţate, cu excepţia celor pentru doi inculpaţi, a căror pedeapsă a fost redusă la 15 ani de închisoare".

În iunie 2019, peste 290 de persoane au fost condamnate la închisoare în acest caz: 32 dintre ele au primit detenţie pe viaţă, ceea ce înseamnă 25 de ani în Egipt, alte 264, pedepse cuprinse între trei şi 15 ani de închisoare, în timp ce numai două au fost achitate.

Toate au fost acuzate că "au constituit celule teroriste" care aparţin Provinciei Sinai, ramură a organizaţiei jihadiste Stat Islamic (SI) în această peninsulă din estul Egiptului.

Una dintre faptele pentru care ele au fost condamnate este planificarea unei "tentative de asasinare" a preşedintelui Al-Sissi şi a lui Mohamed ben Nayef, fost ministru saudit de interne, potrivit Agerpres.ro.

Unii inculpaţi au fost de asemenea condamnaţi pentru asasinarea a trei judecători la Al-Arich (în nordul Sinaiului) în 2015 sau pentru că au luat ca ţintă turişti şi membri ai forţelor de securitate.

De mai mulţi ani, armata egipteană încearcă să pună capăt unei insurecţii armate derulate de SI în Sinai.

Atacurile şi violenţele jihadiste s-au înmulţit după destituirea în 2013 de către armată a preşedintelui Mohamed Morsi, provenit din rândurile Frăţiei Musulmane.

Iar din februarie 2018, armata desfăşoară o operaţiune de anvergură împotriva jihadiştilor, în principal în nordul Sinaiului şi în Deşertul de Vest.

Peste 1.000 de jihadişti şi zeci de membri ai forţelor de securitate au fost ucişi în Sinai, conform datelor oficiale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.