Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un trimis special al liderului chinez se va afla vineri în Coreea de Nord

coreea de nord

Şeful Departamentului Internaţional al Partidului Comunist din China, Song Tao, se va afla vineri în Coreea de Nord ca trimis special al preşedintelui Xi Jinping, a informat miercuri agenţia Xinhua, citată de EFE, care notează că de mai bine de un an nu au existat vizite ale unor înalţi oficiali chinezi în ţara vecină, scrie agerpres.ro

Song are sarcina de a informa regimul lui Kim Jong-Un asupra rezultatelor celui de-al 19-lea congres al comuniştilor chinezi, încheiat recent, în care Xi a fost reales secretar general al formaţiunii. 

În săptămânile precedente, trimişi ai Chinei au întreprins astfel de vizite în ţări cu regim comunist, precum Vietnam sau Laos, dar până acum nu se anunţase un contact similar în Coreea de Nord. 

Vizita trimisului special va avea loc la o săptămână după ce preşedintele american, Donald Trump, s-a întâlnit la Beijing cu omologul său chinez şi i-a cerut să pună mai multă presiune pe Phenian pentru ca nord-coreenii să oprească testele nucleare şi balistice. 

Relaţiile între China şi Coreea de Nord s-au răcit semnificativ în domeniul politic odată cu preluarea puterii de către Kim Jong-Un, Phenianul acuzând în repetate rânduri Beijingul de trădare, după ce acesta a votat în favoarea sancţiunilor impuse de Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite. 

În ultimele luni, China, principal sprijin economic extern al Coreei de Nord, a ordonat închiderea companiilor acestei ţări de pe teritoriul său, a interzis importul textilelor nord-coreene şi a limitat cumpărarea de cărbune şi livrarea de petrol. 

În ciuda situaţiei, Coreea de Nord a fost una din primele ţări ce l-au felicitat pe Xi Jinping pentru realegerea sa la cel de-al 19-lea congres, din octombrie, acesta răspunzând cu o scrisoare către guvernul nord-coreean în care a invitat Phenianul să menţină relaţii bilaterale "stabile şi solide". 

În cadrul vizitei de joia trecută la Beijing, preşedintele american i-a cerut lui Xi Jinping să crească presiunea asupra regimului nord-coreean, care a efectuat, la începutul lunii septembrie, un nou test nuclear. 

"China poate rezolva această problemă uşor şi rapid", arăta Donald Trump, avându-l alături de omologul său chinez.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.