Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un vehicul spaţial Soiuz a readus cu bine pe Terra un astronaut american şi doi cosmonauţi ruşi

wikimedia.org
Soiuz MS-09 iss spatiu

Un vehicul spaţial Soiuz a readus pe Terra, miercuri, doi cosmonauţi ruşi şi un astronaut american care s-au aflat la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), un rar exemplu de cooperare între Washington şi Moscova în perioada tensiunilor generate de invadarea Ucrainei, informează AFP.

Capsula Soyuz MS-19, la bordul căreia s-au aflat ruşii Anton Shkapolerov şi Piotr Dubrov, precum şi americanul Mark Vande Hei, a aterizat în sud-estul Kazahstanului la ora 11:28 GMT, aşa cum era prevăzut, potrivit imaginilor transmise de agenţia spaţială rusă Roscomos.

Citește și: Tensiuni pe Pământ, pace în aer - Comanda ISS a fost predată fără probleme între Rusia şi SUA

Trei elicoptere au aterizat imediat lângă vehiculul spaţial pentru a-i recupera pe cei trei pasageri după revenirea lor din spaţiu, potrivit Agerpres.ro.

După ce a fost ajutat de mai mulţi militari să iasă din capsula Soiuz, Anton Shkaplerov a ridicat degetul mare al unei mâini, pentru a arăta că se simţea bine, afişând totodată un zâmbet larg.

"Coborârea de pe orbita joasă şi aterizarea s-au desfăşurat fără probleme, echipajul are o stare bună de sănătate", au anunţat reprezentanţii Roscosmos într-un comunicat.

Cei doi cosmonauţi ruşi vor fi transportaţi la bordul unui avion special până la o bază rusească din regiunea Moscovei pentru a se readapta la condiţiile de viaţă de pe Terra, un proces care va dura mai multe săptămâni, a adăugat agenţia spaţială rusă.

Roscosmos nu a făcut nicio precizare despre programul pe care îl va urma astronautul american.

Această aterizare a capsulei Soiuz a avut loc în contextul tensiunilor mari dintre Rusia şi ţările occidentale, în frunte cu Statele Unite, în urma conflictului din Ucraina, care a pus sub semnul întrebării mai multe proiecte din domeniul cooperării spaţiale.

La începutul lunii martie, Roscosmos a publicat un mesaj video în care a declarat, în glumă, că Mark Vande Hei ar putea rămâne pe ISS în loc să revină pe Terra la bordul capsulei Soiuz. În urma îngrijorărilor exprimate de americani, agenţia rusă a dat apoi asigurări spunând că astronautul american se va afla într-adevăr la bordul capsulei ruseşti care îl va readuce pe Pământ.

Mark Vande Hei deţine recordul de zile consecutive petrecute în spaţiu de un astronaut american - 355 de zile.

În contextul acestor tensiuni, directorul Roscosmos, Dmitri Rogozin, care şi-a înmulţit declaraţiile naţionaliste pe reţelele de socializare, a afirmat la jumătatea lunii martie că funcţionarea vehiculelor ruseşti care aprovizionează ISS va fi perturbată de sancţiunile occidentale impuse Moscovei după invazia din Ucraina.

Potrivit declaraţiilor sale, această situaţie ar putea chiar să provoace "o amerizare sau o aterizare forţată" a Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Cooperarea spaţială dintre Rusia şi ţările occidentale reprezintă unul dintre puţinele domenii care nu au avut prea mult de suferit din cauza tensiunilor ce au crescut treptat în intensitate după anexarea Peninsulei Crimeea de către Moscova în 2014.

Însă în ultimele săptămâni, mai multe proiecte de cooperare au fost afectate de criza din Ucraina.

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a anunţat la jumătatea lunii martie că a decis să suspende misiunea ruso-europeană ExoMars şi că se află în căutarea unor alternative privind lansarea altor patru misiuni din cauza ofensivei militare din Ucraina.

La rândul ei, Moscova a suspendat lansarea sateliţilor OneWeb, forţând operatorul britanic să se îndrepte spre compania privată americană SpaceX, creată de miliardarul Elon Musk.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.