Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Una dintre cele mai bizare descoperiri: mumia unei sirene dintr-un templu japonez este mai ciudată decât se așteptau oamenii de știință

ltn.com.tw
mumie sirena

O nouă analiză a unei "sirene" mumificate descoperite într-un templu japonez a dezvăluit exact din ce este făcută și nu este ceea ce credeau oamenii de știință, informează livescience.com.

O "sirenă" mumificată veche de secole, despre care oamenii de știință au dezvăluit recent că era o păpușă macabră din părți de animale, este chiar mai ciudată decât se credea, arată noi descoperiri.

În 2022, cercetătorii au descoperit sirena, care are o lungime de aproximativ 30,5 centimetri, aflată într-o cutie de lemn sigilată în interiorul unui templu japonez, situat în prefectura Okayama. La acea vreme, cercetătorii au crezut că a fost făcută din trunchiul și capul unei maimuțe cusute pe corpul unui pește decapitat.

Hibridul bântuitor, care seamănă cu un Ningyo din mitologia japoneză - o creatură asemănătoare unui pește cu cap uman care, conform legendei, ajută la vindecarea bolilor și la creșterea longevității - a fost expus anterior într-o vitrină de sticlă în templu pentru ca oamenii să se închine, înainte de a fi depozitat în urmă cu peste 40 de ani. O scrisoare din interiorul cutiei mumiei susține că specimenul a fost prins de un pescar cândva între 1736 și 1741, dar probabil că a fost creat la zeci de ani după aceea ca o farsă pentru a fi vândut oamenilor înstăriți care doreau să își îmbunătățească sănătatea sau să trăiască mai mult.

Cercetătorii de la Universitatea de Științe și Arte Kurashiki (KUSA) din Japonia au intrat în posesia sirenei la începutul lunii februarie 2022 (cu permisiunea preoților din templu) și au început să studieze straniul artefact folosind o serie de tehnici, inclusiv scanarea cu raze X și CT (tomografie computerizată), datarea cu radiocarbon, microscopia electronică și analiza ADN.

Pe 7 februarie, echipa și-a publicat în cele din urmă concluziile într-o declarație KUSA (se deschide într-o nouă filă) (tradusă din japoneză). Iar ceea ce au aflat despre sirenă a fost chiar mai bizar decât se așteptau.

Rezultatele au arătat că trunchiul sirenei nu aparținea unei maimuțe, ci era făcut predominant din pânză, hârtie și bumbac, care era ținut împreună de ace metalice care mergeau de la gât până în partea inferioară a spatelui. De asemenea, fusese pictat cu o pastă făcută dintr-un amestec de nisip și cărbune.

content-image

Părțile care alcătuiesc "sirena"

Cu toate acestea, trunchiul era acoperit cu componente prelevate de la alte animale. Păr de mamifere și piele de pește, probabil de la un pește-balon, acopereau părți ale brațelor, umerilor, gâtului și obrajilor. Fălcile și dinții sirenei au fost, de asemenea, probabil luate de la un pește prădător, iar ghearele sale au fost realizate din cheratină, ceea ce înseamnă că provin probabil de la un animal real, dar neidentificabil.

Jumătatea inferioară a sirenei provine de la un pește, probabil o specie de crocodil - un pește cu înotătoare cu aripioare de raze care scoate un sunet de crocodilă cu ajutorul vezicii sale natatorii, care îl ajută să-și controleze flotabilitatea.

Cercetătorii nu au reușit să identifice niciun ADN complet de la sirenă, dar datarea cu radiocarbon a solzilor a indicat că aceștia ar putea data de la începutul anilor 1800.

Noua analiză sugerează că sirena a fost cel mai probabil creată pentru a-i păcăli pe oameni să creadă că Ningyos și presupusele lor abilități de vindecare erau reale, au scris cercetătorii. Cu toate acestea, ea arată, de asemenea, că păcălicii din spatele creației au depus, de asemenea, mult mai mult efort decât se așteptau pentru a coase creatura contrafăcută.

Există alte 14 "sirene" care au fost găsite în Japonia, iar echipa speră acum să le analizeze și pe altele pentru comparație.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.