Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Una dintre cele mai importante colecții de monede românești, scoasă la vânzare

Artmark
numismatica colectie

În premieră în România, a cărei piață de artă nu a fost până astăzi tentată de vânzări publice de numismatică importantă, este scoasă la licitație una dintre cele mai importante colecții de monede românești. Colecționarii de monede, obișnuiți până mai ieri să se intereseze de monede importante și să le tranzacționeze în cercuri restrânse, prin schimburi ori vânzări private, ori, mai rar, în străinătate, la casele de licitație specializate din Germania ori Elveția, sunt chemați în premieră să vizioneze și participe la licitația primei mari colecții importante de numismatică românească, pe data de 23 septembrie, joi săptămâna viitoare. Inițiativa aparține tot Artmark, ce a declarat că dorește să dezvolte și transparentizeze, în beneficiul colecționarilor și pasionaților domeniului, și accesul la piața și colecțiile de specialitate numismatică, formate în România ori străinătate.

content-image

Colecția scoasă la licitație, provenind de altminteri de la un colecționar european (de naționalitate română domiciliat în Ungaria), urmează să se vândă drept lot unic, compus din 133 de monede românești rare, reprezentând numismatica României moderne. Prețul de pornire pentru întreaga colecție este de 140.000 de euro, o valoare conservatoare raportat la prețul de tranzacționare în străinătate a multora dintre monedele componente. Punerea în licitație drept lot unic compus are în vedere și evidențierea funcțiunii de tezaurizare a preocupării colecționistice pentru numismatică, căci dă posibilitatea colecționarilor ori celor interesați de opțiuni alternative de tezaurizare să achiziționeze ansamblul la un preț avantajos, ce ulterior se poate dezinvesti ori lichidiza prin vânzarea treptată a celor 133 de componente.

Colecția parcurge toată istoria României moderne și contemporane, din 1867 până în 1982, prin prisma monedelor simbolizând avansul treptat al organizării noastre statale, economice și de regim politic. Foarte important – și apreciat de investitori – fiecare piesă componentă este gradată, adică expertizată științific și evaluată de către cei mai reputați evaluatori internaționali de numismatică, apoi capsulate înspre menținerea stării lor de conservare. Se consideră în piață că o monedă gradată valorează de două până la trei ori mai mult decât una negradată, căci încorporează expertiză, evaluare, siguranță și cotare internațională, raportată la celelalte exemplare existente în piață și gradate, așadar oficializate, la rândul lor. Cele mai multe dintre monede ale colecției puse în licitație sunt într-o stare de conservare excepțională, unele nefiind folosite aproape niciodată.

content-image

Printre raritățile colecției se numără prima monedă românească bătută în argint, dar și prima cu valoare nominală de 1 Leu. Moneda din 1870 (estimare 6.500-8.500 de euro) a fost bătută în epocă într-un tiraj de doar 400.000 de exemplare, aflându-se într-o stare excepțională de conservare. Un alt exemplar rarism, bătut la Bruxelles, este și moneda 50 Bani (estimare 3.500-5.500 de euro), considerată de experți ca fiind cea mai rară emisiune cu această valoare nominală. O piesă foarte valoroasă pentru colecționari este și moneda 5 Lei din 1882 (estimare 10.000-15.000 de euro), an în care au fost folosite mai multe matrițe pentru această monedă, tirajul fiind bătut progresiv, în funcție de nevoia pieței și de acoperirea Băncii Naționale. Această monedă este singura cunoscută cu gradarea MS (mint state). O altă piesă căutată de toți colecționarii și cercetătorii din domeniul numismaticii este moneda 2 Lei din 1901 (estimare 18.000-23.000 de euro), fiind cea mai rară monedă românească din argint, cu un tiraj extrem de mic, de doar 12.476 de exemplare.

Punerea în vânzare a colecției de numismatică, joi, 23 septembrie, ora 18:45, în cadrul Licitației unei Colecții de Numismatică, reprezintă un prilej unic de a demonstra importanța și relevanța numismaticii în vremurile noastre. Colecția poate fi admirată la Palatul Cesianu-Racoviță, de luni până duminică în intervalul orar 10:00-20:00. Evenimentul din 23 septembrie va avea loc în format hybrid: online pe platforma Artmak Live sau în sala de licitații a Casei Artmark din str. C.A. Rosetti, nr. 5.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.