Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Una dintre cele mai vechi fabrici din comunism revine la viață: are o istorie de aproape 50 de ani

Facebook
fabrica lapte

Odată cu închiderea sa anul trecut, una dintre cele mai vechi fabrici de prelucrare a laptelui, cu o existență de aproape 50 de ani, părea că nu va mai putea reveni în activitate.

Cu toate acestea, conform informațiilor recente de pe piață, Lactate Natura este acum în discuție pentru a relua producția, după ce a fost suspendată pentru o perioadă de trei ani începând din 2023, conform Playtech.

Cu aproape 50 de ani în urmă, în timpul unui regim de tristă amintire, în județul Dâmbovița a fost construită ceea ce avea să devină cea mai mare fabrică de prelucrare a laptelui din România, cunoscută atunci sub numele de "Întreprinderea de Industrializare a Laptelui Dâmbovița". După anul 1990 și procesul de privatizare, fabrica și-a schimbat numele în "Lactate Natura".

Falimentul celei mai vechi fabrici de lapte din județul Dâmbovița

Conform datelor publice, în 2019, fabrica avea o cifră de afaceri de 18.483.243 lei, însă cifra de afaceri netă, inclusiv reducerile comerciale acordate super-hipermarketurilor, era de doar 2.009.263 lei. De asemenea, în același an, cantitatea de lapte procesat a înregistrat o scădere de 14% față de anul anterior, din cauza dificultăților întâmpinate pe piața de achiziții, inclusiv datorii neachitate către furnizorii de materie primă și lipsa lichidităților pentru achiziționarea unor cantități spot, conform unui raport financiar.

Aceste probleme au condus la luarea deciziei de a solicita un împrumut considerabil de la una dintre băncile comerciale, iar în iunie 2019, Autoritatea de Supraveghere Financiară din România a publicat prospectul pentru oferta publică de vânzare a 2.000.000 de acțiuni, la prețul de subscriere de 2,5 lei/acțiune. În cele din urmă, acțiunile au fost puse în vânzare prin intermediul SSIF Voltinvest.

Ulterior, la începutul anului 2023, din cauza acumulării unor datorii considerabile și incapacității de a le achita, s-a luat decizia de a închide fabrica pentru reorganizare. De această dată, controlul a fost preluat de către cei de la SIF Oltenia, iar activitatea fabricii a fost suspendată pentru o perioadă de cel puțin trei ani.

Fabrica de lactate ”Natura” vrea să revină la viață

Cu toate că nu se conturau premisele unei reluări rapide a activității, conform informațiilor furnizate de Profit.ro, Lactate Natura își va relua producția mult mai devreme decât era anticipat inițial. Deși la momentul suspendării avea o capitalizare de 16,7 milioane de lei, pierderile au ajuns la aproximativ 1,1 milioane de lei la începutul anului, iar veniturile au înregistrat o scădere semnificativă, fiind cu cel puțin 45% mai mici față de anul precedent.

Un alt paradox constă în capacitatea mare de producție, în timp ce numărul de comenzi era extrem de redus. Astfel, deși fabrica avea capacitatea de a produce 40.000 de litri de lapte pe zi, Lactate Natura primea comenzi cu până la 70% mai mici decât în anii anteriori. Pierderile acumulate în ultimii ani au determinat Consiliul de Administrație al fabricii să decidă suspendarea producției și reorganizarea acesteia. Cu toate acestea, se pare că situația s-ar fi îmbunătățit acum, motiv pentru care s-a luat decizia de a relua producția.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.