Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unele state din UE încep ASALTUL asupra Organizației Mondiale a Sănătății - Discută cu SUA despre restructurarea acesteia

oms

Mai multe state membre ale Uniunii Europene au început discuții cu autoritățile din Statele unite despre restructurarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), un semnal că țările europene încep să adopte o linie mai dură privind comportamentul organizației internaționale în perioada pandemiei, potrivit 360medical.ro.

Citește și: Documentarea suspecților de furt de produse de lux din avioane a durat un an - Exista o schemă veche de 'lucru' iar cei nou veniți aderau la ea - surse

Un oficial european în domeniul Sănătății a declarat pentru Reuters că Germania, Franța, Marea Britanie și Italia au demarat discuții la nivel tehnic cu SUA privind reformarea OMS.

Scopul restructurării este asigurarea independenței OMS, în condițiile în care organizația a fost intens criticat în ultimele luni pentru favorizarea Chinei în perioada pandemiei.

“Discutăm despre modelități de a separa mecanismul de gestiune a situațiilor de urgență al OMS de influența oricărei țări”, a explicat oficialul.

Citește și: CAB l-a condamnat definitiv pe ex-colonelul SRI Daniel Dragomir la 3 ani şi 10 luni cu EXECUTARE pentru TRAFIC şi spălare de bani

În schimb, reformarea sistemului de finanțare al OMS va dura mai mult timp, potrivit oficialilor. În prezent, OMS operează pe baza unor bugete pe doi ani, ceea ce poate afecta independența organizației în cazul în care o urgență sanitară apare la mijlocul exercițiului bugetar și este nevoie de finanțări suplimentare de la statele membre.

Discuțiile sugerează că multe state europene, care au apărat OMS în perioada pandemiei, au adoptat o linie mai dură față de acțiunea organizației de la declanșarea pandemiei de coronavirus SARS-CoV-2.

Într-o videoconferință la care au participat miniștrii Sănătății din statele mebre ale UE, miniștrii din Franța și Germania și-au informat omologii că este nevoie de o evaluare și de o reformă a OMS, arată minuta ședinței.

Citește și: Mario Iorgulescu, cercetat pentru omor, 'FUGAR' cu ACTE în REGULĂ - CAB stabilește definitiv arestarea acestuia în lipsă

În aprilie, Donald Trump a suspendat finanțarea OMS de către Statele Unite, care acoperea circa 15% din bugetul organizației, acuzând-o că a eșuat în realizarea obiectivelor pentru care a fost înființată și că a promovat dezinformările Chinei în privința coronavirusului.

UE și statele membre sunt al doilea finanțator al OMS, acoperind circa 11% din bugetul organizației, în timp ce China acoperă doar 0,2% din bugetul OMS.

ȘEFUL OMS, ȚINTA PRINCIPALĂ A CRITICILOR

Directorul general al organizației, Tedros Adhanom Ghebreyesus, este principala țintă a criticilor pentru gestionarea slabă a pandemiei de coronavirus.

Tedros Adhanom Ghebreyesus este un politician etiopian, membru al unui partid marxist-leninist apropiat de China, iar alinierea sa la poziția oficială a Beijingului și susținerea acordată statului asiatic au ieșit în evidență în ultimele luni.

Etiopianul a declarat pandemie de coronavirus abia în 11 martie, când situația era deja extrem de gravă în multe țări. Între timp, peste 8,6 milioane de oameni din întreaga lume au fost testați pozitiv cu coronavirus, însă estimările arată că aceștia reprezintă doar o mică parte din numărul real de persoane infectate.

De asemenea, peste 450.000 de decese au fost provocate de Covid-19, boaala provocată de coronavirusul SARS-CoV-2.

LISTA ERORILOR

În 14 ianuarie, la câteva săptămâni după ce au apărut informații despre noul coronavirus, șeful OMS susținea, aliniindu-se la poziția Chinei, că nu există dovezi de transmitere a virusului de la om la om.

Seria de erori a continuat. După ce a fost nevoit să admită transmiterea de la om la om în China, Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat în 23 ianuarie că nu există dovezi că transmiterea de la om la om ar avea loc și în afara statului asiatic.

Ulterior, la sfărșitul lunii ianuarie și începutul lunii februarie, etiopianul a făcut declarații în care susținea că nu este nevoie de restricții în traficul spre și dinspre China sau de restricții de călătorie.

Pandemia a fost declarată în 11 martie – mult prea târziu, consideră mulți experți.

Anterior, OMS a cerut în 24 februarie tuturor statelor să se pregătească pentru o eventuală pandemie din cauza coronavirusului. Ulterior, în 28 februarie, OMS a ridicat nivelul de alertă mondială privind noul coronavirus SARS-CoV-2 de la ‘ridicat’ la ‘foarte ridicat’.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.