Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UNESCO promite 'ajutor considerabil' pentru educaţie şi cultură, în Liban, după explozia devastatoare

unesco

UNESCO va organiza două conferinţe internaţionale în vederea asigurării unor finanţări "considerabile" dedicate şcolilor şi patrimoniului cultural din Beirutul devastat de explozia uriaşă, a anunţat joi directoarea generală Audrey Azoulay, din capitala libaneză, scrie AFP, potrivit news.ro.

"Prima va fi o reuniune a Coaliţiei mondiale pentru educaţie consacrată Libanului", a indicat pentru AFP Azoulay, în timpul unei vizite în cartierele sinistrate din capitala libaneză, în special la o şcoală grav avariată de explozia din 4 august.

Citește și: Ludovic Orban reacționează după ce cazurile COVID-19 au crescut: M-a surprins

"Este vorba de mai mulţi parteneri pe care i-am reunit pentru a ajuta învăţământul la distanţă în perioada pandemiei de Covid-19 (...). Trebuie ca ţara să fie mai pregătită în această problemă", a adăugat Azoulay.

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Cultură şi Educaţie (UNESCO), în jur de 160 de şcoli au fost distruse sau avariate de explozia care a cauzat mai mult de 180 de morţi şi a devastat cariere întregi în Beirut.

Directoarea UNESCO a indicat că cel puţin 85.000 de copii au fost direct afectaţi de distrugeri.

Cu câteva zile înainte de reînceperea cursurilor, explozia a dat o nouă lovitură sistemului de educaţie libanez, lovit în plin de o criză economică inedită, amplificată de pandemia de coronavirus.

Potrivit unei evaluări preliminare, reconstrucţia şcolilor distruse va necesita 22 de milioane de dolari (18,5 milioane de euro), a indicat Azoulay.

A doua conferinţă va fi organizată, probabil în septembrie, pentru a strânge fonduri în favoarea patrimoniului arhitectural al Beirutului şi a lumii culturale.

Citește și: Epidemiologii trag semnalul de alarmă: Ne vom confrunta cu un număr crescut de infecții

Obiectivul este de a "mobiliza finanţări internaţionale pentru cultură, care adesea în operaţiuni de reconstrucţie vin abia după acest proces".

"Însă asta trebuie să se întâmple acum, există enorm de multe clădiri istorice distruse sau avariate", care necesită mobilizare de "mijloace considerabile", a pledat directoarea UNESCO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.