Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria are în plan ridicarea stării de urgenţă la 20 iunie

Food Navigator
europa est austria italia ungaria romania bosnia polonia slovacia

Starea de urgenţă controversată adoptată în Ungaria pentru a lupta împotriva noului coronavirus ar urma să fie ridicată la 20 iunie, a anunţat marţi guvernul premierului Viktor Orban, acuzat că a profitat de pandemie pentru a-şi consolida puterea, relatează AFP şi Reuters.

"Un proiect de lege care cere guvernului să pună capăt stării de urgenţă este înaintat astăzi parlamentului", a scris ministrul Justiţiei, Judit Varga, pe Facebook, adăugând că "odată cu adoptarea acestei legi, starea de urgenţă ar urma să se încheie la 20 iunie în Ungaria", potrivit agerpres.ro.

Citește și: Minerii se revoltă în Valea Jiului! Care sunt nemulțumirile lor și ce măsuri vor lua

Legislaţia de urgenţă adoptată la 30 martie i-a acordat premierului naţionalist puterea de a guverna prin decret până când cabinetul său declară încheiată pandemia.

Unele din cele peste 100 de decrete publicate de atunci au restrâns puterile autorităţilor locale şi mijloacele lor financiare pentru a combate pandemia.

Poliţia a anchetat de asemenea zeci de persoane acuzate de "alarmism" după ce au publicat afirmaţii critice pe reţelele de socializare în privinţa gestionării epidemiei.

Citește și: Se solicită retragerea cetățeniei române deținute de premierul Republicii Moldova: Sunt inadmisibile și lipsite de respect

La nivel naţional, dar şi european, numeroase voci şi-au exprimat criticile, acuzându-l pe Orban că profită de criză pentru a slăbi democraţia în Ungaria, o ţară membră a Uniunii Europene unde statul de drept a fost deja fragilizat de zece ani de când Orban este la putere, comentează AFP.

Comisia Europeană a cerut la începutul lunii mai ca Ungaria, vizată din septembrie 2018 de o procedură judiciară pentru presupuse încălcări ale valorilor fondatoare ale UE, "să revină în clubul ţărilor incontestabil democratice".

Budapesta a respins întotdeauna criticile.

Citește și: Kaufland face noi precizări de ultimă oră: Incidentul la care faceți referirea fost regizat, cu scopul de a crea senzațional

"În ultimele luni, guvernul ungar a fost atacat cu acuzaţii fără fundament, însă informaţiile înşelătoare în legătură cu noi s-au dovedit încă o dată false", a scris marţi Judit Varga.

Ea a cerut că detractorii "să îşi ceară scuze că au dus o campanie de defăimare, în loc să coopereze în lupta împotriva virusului".

Rugat să clarifice dacă ridicarea stării de urgenţă înseamnă şi anularea puterilor speciale ale premierului, purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs, a spus că "prin definiţie cele două merg mână în mână".

Ungaria, care numără 9,8 milioane de locuitori, înregistra oficial marţi 3.771 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus, dintre care 499 de decese.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.