Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria face presiuni pe România: Vrea separatism pe criterii etnice la UMF Târgu Mureș

romania ungaria

Ministrul de Externe al Ungariei, Szijjártó Péter, a anunțat, joi, că va discuta cu omologul său român, Teodor Meleșcanu, despre situația UMF Târgu Mureș, sperând în realizarea unui acord care să prevadă înființarea secției maghiare, transmite corespodnentul MEDIAFAX.

Szijjártó Péter a declarat, joi, la Târgu Mureș, într-o conferință de presă comună cu președintele UDMR, Kelemen Hunor, că dacă s-a rezolvat problema învățământului general și liceal de la Liceul Romano-Catolic din oraș, s-ar putea rezolva și cea existentă în învățământul superior.

Citește și: Tudorel Toader reacționează! Anunț-surpriză

„La Târgu Mureș suntem într-un oraș unde acum un an și jumătate nimeni nu ar fi crezut că Liceul romano-catolic va fi redeschis iar astăzi, sute de elevi, împreună cu profesorii și părinții, au sărbătorit faptul că, în urma unei înțelegeri care respectă dreptul minorităților, la Târgu Mureș elevii maghiari pot învăța în limba maghiară. Dacă am reușit la Târgu Mureș în învățământul general și liceal, de ce nu am reuși și în cel superior? Eu sper că vom ajunge acolo încât legislația în vigoare din România să fie aplicată și la Târgu Mureș și la UMF se va înființa secția maghiară, cum a fost înființată și secția engleză. Știm sigur că fără dialog nu obținem nimic. Eu în acest spirit voi vorbi cu colegul meu, domnul Meleșcanu, să vedem împreună cum putem să facem un pas înainte în ceea ce privește UMF Târgu Mureș. (...) Vrem un acord, nu dorim să facem niciun pas care să ducă la tensiuni, care ar reduce șansele unui rezultat bazat pe înțelegere și pe acord. (...) Luni voi discuta cu domnul Meleșcanu despre acest lucru”, a spus Szijjártó.

Citește și: EXCLUSIV Răsturnare de situație în privința leilor lui Nuțu Cămătaru! Ce se întâmplă acum cu animalele

Acesta a avut o întâlnire la Târgu Mureș cu conducătorii maghiari ai UMF, menționând că la sfârșitul lunii ar putea avea loc o întâlnire și cu rectorul instituției.

„Ca și mine, și Guvernul Ungariei și cel al României consideră un succes comun reînființarea Liceului romano- catolic din Târgu Mureș fiindcă am arătat că, respectându-ne reciproc, respectându-ne înțelegerile, putem lua decizii bune și face lucruri bune. Eu sunt adeptul dialogului fiindcă ceea ce am obținut până acum am obținut prin dialog. Știm sigur că fără dialog nu obținem nimic”, a subliniat ministrul de Externe al Ungariei.

Citește și: Anunț de ultim moment de la NATO! Cheltuielile, la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.