Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria joacă tare cu privire la legea educaţiei din Ucraina

persona-l.pp.ua
Ungaria Ucraina

Ungaria îşi menţine poziţia cu privire la legea educaţiei din Ucraina şi se va opune demersurilor acestei ţări de aderare la organizaţii internaţionale câtă vreme nu va furniza "garanţii legale", a declarat luni ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite MTI. Peter Szijjarto a insistat că, dacă guvernul ungar "renunţă la dreptul său de veto" în organizaţiile internaţionale, "renunţă la singurul mod de a-i apăra pe maghiarii din Transcarpatia şi de a determina Ucraina să respecte dreptul internaţional".

El a precizat că Ungaria s-a opus organizării unei reuniuni la nivel de miniştri ai apărării NATO-Ucraina care ar fi trebuit iniţial să aibă loc la 14-15 februarie. Ministrul de externe ungar a menţionat că, deşi unele organizaţii internaţionale au încercat să facă presiuni asupra Ungariei să renunţe la veto-ul său, Ungaria a rezistat.

Guvernul ungar, a subliniat Szijjarto, are responsabilitatea de a-i apăra pe etnicii maghiari oriunde s-ar afla şi, cum pe scena politică globală toate sunt interconectate, Ungaria nu a acceptat argumentul că nu ar trebui să lege dreptul său de veto de problema minorităţilor.

Ministrul ungar a mers mai departe explicând că problema legii educaţiei din Ucraina este mai mult decât o chestiune bilaterală şi prin adoptarea acestei legi Kievul a încălcat dreptul internaţional. El a amintit că toate ţările care vor să se integreze în NATO trebuie să-şi asume o serie de angajamente anuale, iar Ucraina s-a angajat să respecte drepturile minorităţilor, aşa încât dacă într-adevăr doreşte să-şi consolideze relaţiile cu NATO şi Uniunea Europeană trebuie să îndeplinească aşteptările acestor organizaţii, a spus Szijjarto.

Pentru ca Ungaria să renunţe la dreptul său de veto Kievul trebuie să dea curs recomandărilor UE şi Comisiei de la Veneţia în ce priveşte legea educaţiei şi să suspende aplicarea ei până la clarificarea tuturor detaliilor în cooperare cu grupurile minorităţilor, a conchis şeful diplomaţiei ungare, conform Agerpres.

Peter Szijjarto a mai afirmat că în prezent are loc un "război al comunicaţiilor" în legătură cu legea educaţiei din Ucraina, deoarece unele entităţi au încercat să publice în media informaţii că s-a ajuns la un acord în această problemă, ceea ce nu este cazul. Potrivit lui, dacă Ucraina decide să extindă pur şi simplu faza de tranziţie pentru introducerea legii, situaţia nu se va schimba, ci ar însemna doar o amânare a aplicării aceleiaşi legi.

Ungaria are interesul ca această dispută se se rezolve, a asigurat ministrul ungar de externe. Acesta a menţionat că miercuri ar putea începe deja consultări între guvernul ucrainean şi etnicii maghiari din Transcarpatia şi că executivul de la Budapesta este gata să le acorde maghiarilor din Transcarpatia tot sprijinul necesar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.