Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria: Noul parlament se va reuni la 8 mai

www.stirileprotv.ro
steag Ungaria

Preşedintele ungar, Janos Ader, a convocat pentru 8 mai prima sesiune a noului parlament al ţării, rezultat în urma alegerilor de duminica trecută, informează marţi agenţia MTI, conform agerpres.ro.

Preşedintele i-a cerut lui Viktor Orban, care s-a aflat în fruntea listei comune a partidelor Fidesz şi KDNP (Partidul Popular Creştin Democrat) pentru scrutinul din 8 aprilie, să înceapă negocierile pentru formarea guvernului. 

Potrivit Constituţiei, şeful statului trebuie să convoace sesiunea inaugurală a legislativului nou ales în termen de 30 de zile de la scrutin. 

La şedinţa prevăzută pentru 8 mai, care va fi deschisă de preşedintele Ader, parlamentarii urmează să supună la vot premierul desemnat, pentru a cărui validare este nevoie de o majoritate simplă. Tot în cadrul primei sesiuni vor fi aleşi prin vot secret preşedintele parlamentului, adjuncţii săi şi chestorii. 

După vot, şefii Biroului electoral naţional şi Comisiei electorale naţionale îşi vor prezenta rapoartele privind alegerile din 8 aprilie şi va fi anunţată formarea grupurilor parlamentare. 

La alegerile de la 8 aprilie, Fidesz-KDNP au obţinut 133 de locuri în parlamentul unicameral cu 199 de locuri, adică o "supermajoritate" de două treimi, aminteşte MTI. Locurile opoziţiei vor fi împărţite între radical-naţionaliştii de la Jobbik (26 de mandate), alianţa electorală dintre socialişti şi Parbeszed (Dialog, ecologişti) - 20 de mandate, Coaliţia democrată (stânga) - 9 mandate, LMP (ecologişti) - 8 mandate. Formaţiunea Egyutt şi minoritatea etnicilor germani vor fi reprezentate de un singur deputat. În fine, un fotoliu din noul parlament ungar va fi ocupat de singurul candidat independent care a reuşit să fie ales.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.