Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria: 'Sancțiunile împotriva Rusiei dăunează Europei!'

Hungary Today
Peter Szijjarto

Ungaria nu este de acord cu unele dintre principalele prevederi ale celui de-al unsprezecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, elaborat de Comisia Europeană, întrucât consideră că acestea vor cauza prejudicii grave economiei europene, a declarat, luni, ministrul afacerilor externe și al relațiilor economice externe al Ungariei, Péter Szijjártó, care a participat la o întâlnire cu omologii săi din țările UE la Bruxelles, informează Rador.

Acesta a menționat că "Bruxellesul ar fi trebuit să învețe deja din consecințele sancțiunilor". "Sancțiunile dăunează Europei mult mai mult decât Rusiei și cred că cel de-al zecelea pachet de sancțiuni nu ar trebui completat cu cel de-al unspezecelea pachet, care va fi un adevărat test pentru Europa însăși și pentru economiile țărilor europene" - a spus ministrul ungar în timpul unei discuţii cu jurnaliştii purtate în timpul unei pauze a întâlnirii.

Conferința de presă a şefului diplomaţiei ungare a fost difuzată pe pagina sa de Facebook. Péter Szijjártó a precizat că Ungaria se opune restricțiilor suplimentare asupra companiilor europene în domeniul comerțului cu mărfuri rusești, precum și sancțiunilor împotriva companiilor chineze suspectate de colaborare cu Federația Rusă.

Miza e energia nucleară

Referindu-se la sancțiuni, Szijjártó a mai confirmat că Ungaria se pronunţă în continuare împotriva tentativelor de a interzice cooperarea cu Rusia în domeniul energiei nucleare. "În ciuda presiunii exercitate asupra noastră, ne vom opune cu fermitate oricărui fel de sancțiuni care afectează industria nucleară, deoarece aceasta privește securitatea energetică a Ungariei. Nu vom risca în niciun fel securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei" - a dat asigurări Szijjártó. Menţionăm că Ungaria folosește combustibil nuclear rusesc la centrala sa nucleară din Paks și intenționează să construiască acolo două noi unități de energie în cadrul proiectului Rosatom.

Ministrul ungar a mai spus că Ungaria va căuta cu fermitate să obţină de la autoritățile ucrainene restabilirea drepturilor minorității maghiare din Transcarpatia, inclusiv posibilitatea de a folosi limba maternă și de a o preda copiilor în școlile naționale. Până când această problemă nu va fi rezolvată, Budapesta nu va sprijini aspirațiile Kievului de a se integra în UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.