Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria schimbă foaia cu 'foștii inamici' din Bazinul Carpatic

Facebook
ungaria slovacia croatia serbia romania

Ungaria lucrează în prezent pentru a-şi adânci alianţa cu ''majoritatea vecinilor săi care obişnuiau să fie inamici'', a declarat joi ministrul de externe ungar Peter Szijjarto în faţa comisiei parlamentare pentru coeziune naţională, informează MTI.

''Este clar că o cooperare strânsă, mai degrabă decât izolarea, este în interesul tuturor ţărilor din Bazinul Carpatic'', a spus Szijjarto în cadrul audierii sale anuale în această comisie, adăugând că atât comunităţile maghiare din alte ţări, cât şi minorităţile etnice din Ungaria sunt esenţiale pentru această cooperare.

El a precizat, totuşi, că Ucraina ''a ridicat la nivel guvernamental poziţia sa împotriva comunităţii maghiare''.

Potrivit şefului diplomaţiei de la Budapesta, ''incitarea la ură'' împotriva maghiarilor şi intimidările aflate în centrul politicii guvernului ucrainean sunt o ''reminiscenţă a celei mai întunecate perioade sovietice''. Promisiunea guvernului de la Kiev de a face din Transcarpatia o poveste de succes ucraineano-ungară este încă ''la nivel de propagandă''.

Relaţiile dintre Budapesta şi Kiev s-au tensionat mai ales în ultimii trei ani, după ce parlamentul ucrainean a adoptat o nouă lege a educaţiei. Votată la începutul lui septembrie 2017 şi promulgată de preşedintele de la acea vreme, Petro Poroşenko, noua lege a introdus sistemul de 12 clase în Ucraina şi extinderea utilizării limbii ucrainene în sfera educaţiei.

Conform actului normativ, studiul în învăţământul secundar şi superior în Ucraina se face exclusiv în limba de stat (ucraineană), iar educaţia în limbile minorităţilor este disponibilă doar în grădiniţe şi şcoli primare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.