Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria se alătură Spațiului Economic European pentru aprovizionarea cu gaze din Azerbaidjan

Hungary Today
Ungaria UE

Ungaria își unește forțele cu Bulgaria, România, Grecia și Turcia pentru a explora oportunitățile tehnice de primire a gazelor naturale din Azerbaidjan prin infrastructura de transport a Europei de Sud-Est, a declarat ministrul maghiar de afaceri externe și comerț, Peter Szijjarto, scrie seenews.com.

Țările vor efectua un test comun de piață în următoarele luni, după ce Ungaria a ajuns la un acord politic cu Azerbaidjan pentru a primi gaze naturale în acest an, a declarat Szijjarto la Summitul LNG de la Budapesta, luni. Un acord care să permită eforturi comune va fi semnat la sfârșitul acestei luni, a adăugat el.

Szijjarto a mai spus că Ungaria are în vedere un contract pe termen lung pentru a primi 2 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an din Azerbaidjan, cu conducte în Europa de Sud-Est cheie pentru tranzitarea acestor livrări. „Prin urmare, facem presiuni pentru dezvoltarea infrastructurii în această regiune, pentru că aceasta este singura soluție”, a menționat Szijjarto, adăugând că o problemă va fi asigurarea finanțării pentru astfel de proiecte, UE fiind reticentă să investească în continuare în construcția conductelor.

Ungaria are infrastructura națională necesară

Aceasta este pregătită să primească livrări de GNL prin terminalul de import de pe insula croată Krk, potrivit lui Szijjarto. Cu toate acestea, interconexiunea croat-ungară este capabilă să livreze 1,75 miliarde de metri cubi în direcția Ungariei, ceea ce înseamnă că țara nu ar putea profita de capacitatea crescută planificată a terminalului Krk la 6 miliarde de metri cubi decât dacă Croația crește capacitatea de transport la ieșire.

În plus, creșterea planificată la 5 miliarde de metri cubi de la 3 miliarde de metri cubi a capacității interconexiunii Grecia-Bulgaria (IGB) este, de asemenea, crucială pentru diversificarea energetică a Ungariei și a Europei Centrale. IGB va oferi Ungariei posibilitatea de a importa gaz natural lichefiat (GNL) de la terminalele din Grecia și Turcia, a adăugat Szijjarto.

Creșterea capacității IGB depinde de faptul că operatorul de transport elen DESFA va construi două noi stații de compresoare, a declarat Teodora Georgieva, directorul executiv al IGB.

Anul trecut, Comisia Europeană și Azerbaidjan au convenit să exploreze modalități de extindere a aprovizionării cu gaze naturale azere către Europa, crescând-o de la 8 miliarde de metri cubi în 2022 la 12 miliarde de metri cubi în 2023 și ajungând la 20 de miliarde de metri cubi câțiva ani mai târziu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.