Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria transmite şefei Consiliului UE propuneri pentru un Plan B privind criza migraţiei

imigranti-refugiati-agerpres-465x390

Guvernul ungar va înainta preşedinţiei slovace a Consiliului UE mai multe propuneri privind criza provocată de afluxul de migranţi, în contextul pregătirii de către executivul slovac a unui aşa-numit Plan B pentru gestionarea acestei crize, a anunţat joi la o conferinţă de presă şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Janos Lazar, transmite agenţia MTI. Potrivit oficialului ungar, principalele puncte din recomandările guvernului de la Budapesta privesc acceptarea principiului relocărilor voluntare, în locul cotelor obligatorii de refugiaţi, precum şi restabilirea controlului frontierelor externe ale UE, mai ales la graniţele Greciei şi Italiei, pe unde pătrund cei mai mulţi migranţi.

Ungaria doreşte de asemenea ca efortul ei financiar pentru ridicarea gardurilor la frontierele cu Serbia şi Croaţia să fie recunoscut de Uniunea Europeană ca efort de 'solidaritate'. Referindu-se la raportul Consiliului Europei care acuză guvernul de la Budapesta că nu a oferit refugiaţilor un tratament corespunzător, Janos Lazar a calificat acest document drept 'o minciună', în opinia sa respectivul document fiind motivat politic. El a mai menţionat că probabil marţi va fi supus votului în parlamentul ungar amendamentul constituţional care va interzice relocarea de refugiaţi pe teritoriul Ungariei. Tot joi, miniştrii apărării ungar şi austriac, Istvan Simicsko şi Hans Peter Doskozil, au participat într-un sat de la frontiera dintre Austria şi Ungaria la ceremonia de plecare în Ungaria a unui contingent militar austriac, care se va alătura celor 20 de ofiţeri de poliţie trimişi de guvernul de la Viena să ajute autorităţile ungare în acţiunile de patrulare la graniţa ungaro-sârbă pentru prevenirea imigraţiei ilegale.

'Trebuie să pregătim protecţia frontierelor externe ale UE pentru ceea ce ar putea fi o misiune pe termen lung', a declarat ministrul ungar, în timp ce omologul său austriac a cerut Uniunii Europene să-şi sporească eforturile pentru a proteja frontierele externe ale blocului comunitar şi să încheie acorduri de readmisie cu statele de origine ale migranţilor, astfel încât aceia care nu au drept de azil să poată fi repatriaţi. Ministrul austriac a cerut însă şi negocieri la nivelul UE pentru redistribuirea migranţilor între statele membre şi pentru revizuirea procedurilor de azil, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.