Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria trece la acțiune: primul proiect de lege anticorupție pentru a evita pierderea fondurilor UE

Olkt.net
Zoltan Kovacs

Guvernul ungar înaintează luni parlamentului primul din mai multe proiecte de lege anticorupție, pentru a evita pierderea fondurilor UE.

Executivul Uniunii Europene a recomandat duminică suspendarea unor fonduri în valoare de 7,5 miliarde de euro din cauza a ceea ce consideră a fi un eșec al Ungariei în combaterea corupției și în respectarea statului de drept. Comisia Europeană a stabilit, de asemenea, condițiile pentru ca Ungaria să păstreze accesul la finanțare, inclusiv o nouă legislație, pe care Ungaria a declarat imediat că le va îndeplini, notează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Kovacs Zoltan, a transmis pe Twitter că guvernul va prezenta proiecte de lei Parlamentului luni și vineri, "inclusiv propuneri pentru înființarea autorității care va supraveghea procedurile de achiziții publice ale UE".

Kovacs nu a spus ce acte legislative vor fi prezentate luni, dar forintul s-a întărit cu aproape 1% față de euro în primele ore ale tranzacției.

Premierul naționalist Viktor Orban, aflat la putere din 2010, s-a confruntat în repetate rânduri cu Bruxellesul din cauza politicilor „anti-democratice”.

Cu toate acestea, având în vedere provocările mari pe plan intern legate de creșterea bruscă a costurilor energiei și de inflația cu două cifre, forintul slab și economia în încetinire, Orban pare dispus să îndeplinească cererile UE de a crea în sfârșit instituții care să reducă riscurile de corupție în proiectele finanțate de UE.

"Ultimele evoluții de la Bruxelles vin cu siguranță într-un moment nepotrivit pentru Orban, care se luptă cu o serie de probleme politice și economice provocate atât de probleme globale, mai ales de creșterea prețurilor la energie, astfel încât este probabil să meargă mai departe pentru a satisface cererile Bruxelles-ului", a declarat Mujtaba Rahman, director general pentru Europa al Eurasia Group.

În cazul în care Budapesta nu obține fondurile UE, forintul - care a pierdut 8% în acest an - va scădea aproape sigur și mai mult, complicând eforturile de reducere a inflației.

Ministrul Dezvoltării, Tibor Navracsics, responsabil cu negocierile cu UE, a declarat duminică că Ungaria va respecta toate cele 17 angajamente asumate față de Comisia Europeană pentru a evita pierderea oricărei finanțări din partea UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.