Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UNHCR se teme că până la 100.000 de persoane ar putea să se refugieze din Mosul în Siria şi Turcia

twitter.com
siria Manbij Jarabulus, Kobane

Aproximativ 100.000 de irakieni ar putea să se refugieze în Siria şi Turcia pentru a scăpa de ofensiva militară a guvernului irakian ce are drept scop alungarea jihadiştilor grupării Stat Islamic (SI) din oraşul Mosul, situat în nordul Irakului, a indicat luni Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), citat de Reuters. UNHCR a făcut apel la un ajutor suplimentar de 61 milioane de dolari pentru a le oferi corturi, articole de iarnă şi sobe persoanelor strămutate în interiorul Irakului şi noilor refugiaţi care au nevoie de adăpost în cele două ţări vecine.

''UNHCR este preocupat de faptul că evenimentele de la Mosul ar putea determina până la 100.000 de irakieni să plece către Siria şi Turcia'', a afirmat agenţia ONU. ''Sunt în curs de desfăşurare în Siria planuri de pregătire pentru primirea a circa 90.000 de refugiaţi irakieni'', a adăugat agenţia. Forţele guvernului irakian, cu sprijin terestru şi aerian din partea coaliţiei conduse de SUA, au lansat o ofensivă luni pentru a scoate Statul Islamic din Mosul'', ultimul mare fief al jihadiştilor în Irak. Peste trei milioane de persoane sunt deja strămutate între graniţele Irakului şi agenţiile umanitare spun că aproape un milion ar putea părăsi Mosulul, oraş cu 1,5 milioane de locuitori unde, în 2014, Statul Islamic a proclamat ''un califat'' în Irak şi Siria.

Potrivit UNHCR, locul unde anterior erau cazaţi refugiaţi irakieni este pregătit pentru a primi un alt aflux în Siria, unde se află în prezent circa 26.000 de refugiaţi irakieni, dintre care mulţi trăiesc în exil de 10 ani. UNHCR a precizat că are în Irak 21.800 de corturi, suficiente pentru a asigura nevoile de cazare pentru 130.800 de persoane, în condiţiile în care zilnic vin tot mai multe. ''Având în vedere o posibilă amplă strămutare de persoane, corturile suplimentare reprezintă o prioritate pentru UNHCR'', a conchis agenţia, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.