Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniforma însângerată a lui Franz Ferdinand, expusă la muzeul din Viena

uniforma
 

Uniforma militară însângerată şi maşina Gräf & Stift decapotabilă cu care se deplasa moştenitorul tronului austro-ungar împreună cu soţia sa, Sofia, sunt principalele piese ale expoziţiei permanente pe care HGM o dedică Primului Război Mondial.

După o serie de lucrări de renovare care au durat mai multe luni şi au costat aproape patru milioane de euro, muzeul expune 2.000 de piese valoroase, printre care şi pistolul Browning al autorului asasinatului, Gavrilo Princip.

Luxoasa maşină Gräf & Stift decapotabilă nu a mai fost folosită din ziua atentatului. Maşina se păstrează intactă, fără a se fi curăţat măcar tapiţeria din piele, şi poartă aceeaşi plăcuţă de înmatriculare, A III-118.

Arhiducele Franz Ferdinand a încetat din viaţă la scurt timp după ce a fost rănit, iar soţia sa a decedat mai târziu, la spital. De la aceasta s-a păstrat o batistă cu urme de sânge.

Expoziţia permanentă include, de asemenea, uniforme şi obiecte ale tuturor armatelor implicate în conflict. Printre exponate, un biplan german Albatros şi un tun austro-ungar de 80 de tone care poate lansa proiectile de peste 700 de kilograme, unul dintre cele mai avansate din vremea sa. 

Informaţii despre diferitele fronturi, rolul femeilor în război, destinul prizonierilor, medicina din acea vreme sunt, de asemenea, reflectate în expoziţia de la HGM dedicată Primului Război Mondial.

'Am renunţat în mod conştient la o lectură emoţională şi am ales o prezentare sobră', a declarat presei Directorul muzeului, Christian Ortner. sursa: agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.