Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unii republicani au început să plănuiască un viitor post-Trump

The New York Times
donald trump ron desantis

Rezultatele dezamăgitoare ale alegerilor intermediare pentru republicani, pe fondul înfrângerii lui Trump în 2020 în fața lui Biden, au amplificat dezbaterile publice și private despre luarea în considerare a unei lumi post-Trump, relatează Washington Post.

Rezultatele dezamăgitoare pentru candidații republicani în alegerile intermediare din SUA i-a făcut pe mulți dintre donatori și strategi republicani să se întrebe dacă nu fi momentul să renunțe la Donald Trump în favoarea unui candidat mai promițător pentru prezidențialele din 2024 care să aducă victorii pentru partid.

În conversații private ale donatorilor și în interiorul Partidului Republican se dezbate întrebarea dacă republicanii în ascensiune nu ar trebui să profite de oportunitatea de a-l îndepărta pe Trump, după ultimele rezultate ale alegerilor intermediare în care democrații au câștigat Senatul și au obținut un avans modest în Camera Reprezentanților, contrazicând așteptările unui puternic val republican.

Mulți din Partidul Republican îl învinuiesc pe Donald Trump pentru aceste rezultate slabe, după ce a susținut candidați extremiști, care de altfel au avut performanțe slabe și în alegerile generale. Pe de altă parte, susțin persoane apropiate de membri de vază ai Partidului Republican, democrații au avut rezultate peste așteptări în pofida inflației și a popularității în scădere a administrației Biden.

Mulți dintre cei mai importanți donatori ai partidului s-au săturat de Trump și încearcă în mod activ să susțină alți candidați, potrivit unor oficiali republicani și persoane în contact cu aceștia, care, ca și alții, au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a dezvălui conversații private.

O mare parte dintre ei sunt încântați de guvernatorul reales ale statului Florida, Ron DeSantis, o variantă moderată a lui Trump, care a obținut o victorie răsunătoare în fața contracandidatului său democrat, după ce a întors Miami-Dade, un comitat tradițional democrat alcătuit din electorat latin, unde în ultimii 20 de ani n-a mai câștigat niciun republican.

Potențiali contracandidați ai lui Trump

Printre potențiali candidați republicani la președinție se numără și fostul vicepreședinte american Mike Pence, care își lansează o carte marți, ziua în care Trump își va anunța probabil candidatura, și care ar urma să ia o decizie anul viitor, indiferent de ce va face fostul președinte american, spun consilieri de-ai săi.

Totuși există multă incertitudine ce planează asupra republicanilor dornici ca Partidul să meargă mai departe, cu alți candidați decât Trump, în măsura în care nu e clar dacă fostul președinte american nu ar fi încă capabil să-și revigoreze șansele politice.

Trump e așteptat să-și anunțe marți intenția de a candida pentru prezidențialele din 2024, în contextul în care succesul recent al lui Ron DeSantis în alegerile la mijloc de mandat a atras atenția multor republicani făcându-i să spere că ar putea fi o alternativă viabilă la Trump.

Fostul guvernator al statului New Jersey, Chris Christie, crede că deși Trump este încă popular, republicanii ar trebui să fie conștienți de eșecurile sale atât pe parcursul mandantului, cât și ulterior, cel mai recent într-un context favorabil republicanilor în condițiile în care SUA se confruntă cu inflație ridicată, prețuri mari la gaz și actualul președinte a scăzut în sondaje.

Whit Ayres, care face sondaje de opinie pentru republicani, spune că electoratul acestui partid este compus din trei grupuri de votanți: cei „niciodată Trump” (circa 10%), cei „întotdeauna Trump” (circa 40%) și indecișii, care sunt „poate Trump”, cei care l-au votat dar care sunt sătui de haosul produs de el.

„Așa că sunt deschiși să susțină pe altcineva care va face o mare parte din ceea ce își doresc ei, fără tot bagajul", a spus Ayres. „Așa că atunci întrebarea devine: Cine?"

În timp ce DeSantis pare să se detașeze ca favorit, lista celor care speră să devină candidați ai Partidului Republican se mărește, scrie Washington Post.

Printre care au făcut intens campanie pentru republicani în alegerile intermediare, deplasându-se în toată SUA – și cel care a atras încă de anul trecut atenția donatorilor după ce a câștigat într-un stat unde Biden l-a devansat pe Trump cu 10 puncte procentuale – se numără Glenn Youngkin. Guvernatorul statului Virginia a invitat recent donatorii la un retreat considerat de mulți un preludiu pentru anunțarea candidaturii sale prezidențiale.

Stele în ascensiune

La acel eveniment, fostul președinte republican al Camerei Reprezentanților, Newt Gingrich, a spus mulțimii că trei potențiali candidați pentru 2024 se detașează de restul candidaților: Trump, DeSantis și Youngkin.

„Există o mulțime de oameni talentați acolo, dar dacă vă uitați la oamenii care trimit semnale care contează, ar trebui să spuneți că este Trump”, urmat destul de îndeaproape de DeSantis, iar apoi de Youngkin", a declarat ulterior Gingrich.

Pence și Pompeo, în special, s-au întâlnit non-stop cu donatorii lui Trump, a declarat un republican aflat în contact cu mulți potențiali candidați pentru 2024.

Mai mulți consilieri ai lui Trump au declarat că fostul președinte îi consideră pe DeSantis și Youngkin - pe amândoi i-a atacat public în ultimele zile - ca fiind printre cei mai redutabili rivali politici ai săi și că este supărat din pricina a ceea ce el consideră a fi o acoperire mediatică prea pozitivă a lui Youngkin. Trump crede că sprijinul său i-a propulsat pentru a câștiga și că aceștia nu au fost suficient de recunoscători, a declarat o persoană apropiată lui Trump.

Trump încearcă să asigure o participare numeroasă pentru anunțul său anticipat la clubul său Mar-a-Lago din Florida, marți seara, iar membrii Congresului, membrii RNC, aliați de lungă durată și alții au primit invitații. Dorința este de a atrage o mulțime mare pentru a arăta forță politică, iar Trump ia notă de cine vine și cine nu, a declarat un consilier de rang înalt.

„Îmi scriu oameni care spun că nu mai au încredere în Trump că poate conduce Partidul Republican, pentru că nu poate câștiga și nici nu ar trebui să câștige”, a dezvăluit Bobbie Kilberg, un donator republican de top din Virginia.

"Nu există nicio îndoială că Trump are un set de susținători înrăiți care vor fi cu el indiferent de situație, dar există un grup de oameni care ar putea sfârși prin a fi cu Trump, dar care caută să vadă ce alte opțiuni există", a declarat Matt Brooks, directorul executiv al Coaliției Republicane Evreiești, cu referire la principalii donatori ai partidului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.