Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unităţile sanitare din judeţul Constanţa care tratează pacienţi COVID trebuie să elimine supraîncărcarea instalaţiei electrice, a stabilit CJSU

independent.co.uk
pacient in coma spital

Unităţile sanitare din judeţul Constanţa care tratează pacienţi COVID trebuie să ia mai multe măsuri pentru evitarea producerii unor tragedii, printre acestea fiind eliminarea supraîncărcării instalaţiei electrice, îndepărtarea mijloacelor de încălzire de tip radiator, reşou sau aerotermă, dar şi a surselor de foc precum lumânări şi candele, a stabilit CJSU. De asemenea, clădirea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, unde a izbucnit un incendiu la începutul lunii octombrie, în urma căruia şapte pacienţi au murit, va fi expertizată, conform news.ro.

Prefectura Constanţa a transmis, marţi, printr-un comunicat de presă, că prefectul Silviu Coşa a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în vederea votării hotărârii nr. 156, care prevede aprobarea procesului-verbal al Grupului de suport tehnic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de incendii şi incendii de vegetaţie.

"Procesul verbal arată că au fost controlate 35 de obiective (spitale clinice judeţene, spitale clinice municipale, spitale clinice orăşeneşti, centre medicale, spitale clinice private, spitale oftalmologice, sanatorii balneare). În urma controalelor, au rezultat 352 de nereguli şi s-au aplicat 310 avertismente şi 37 de amenzi, în valoare de 122.000 lei”, se arată în comunicat.

Sursa citată a menţionat că, în cazul construcţiilor în care funcţionează unităţi sanitare suport COVID-19, care nu sunt autorizate din punct de vedere al securităţii la incendiu, Grupul de suport tehnic propune realizarea bugetării şi întreprinderea demersurilor necesare, în vederea obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu. Termenul limită pentru obţinerea actului administrativ este de 31 decembrie 2022.

De asemenea, au fost făcute şi câteva propuneri pentru construcţiile în care funcţionează unităţile sanitare suport COVID-19. Una dintre propuneri se referă la analizarea tuturor neregulilor consemnate în documentele de control, încheiate anterior de ISU Constanţa, reanalizarea termenelor stabilite şi urgentarea înlăturării tuturor deficienţelor şi informarea ISU Constanţa, care are ca termen de finalizare data de 22 noiembrie 2021.

De asemenea, alte măsuri care trebuie luate se referă la eliminarea urgentă a improvizaţiilor sau supraîncărcărilor instalaţiei electrice şi verificarea zilnică a instalaţiilor electrice prin vizualizare; îndepărtarea şi interzicerea utilizării mijloacelor de încălzit de tipul radiatoarelor, reşourilor electrice, aerotermelor electrice etc; îndepărtarea şi interzicerea utilizării surselor de foc de tipul lumânări, candele etc; utilizarea corespunzătoare a buteliilor cu gaze medicinale; asigurarea funcţionării şi mentenanţa corespunzătoare a instalaţiilor de detectare, semnalizare, alarmare şi stingere a incendiilor; menţinerea liberă a căilor de evacuare fără reducerea gabaritului acestora (se va lua în calcul inclusiv evacuarea pacienţilor cu targa); dotarea şi mentenanţa corespunzătoare a stingătoarelor de incendiu; instruirea personalului şi organizarea corespunzătoare a activităţii de apărare împotriva incendiilor; monitorizarea permanentă a concentraţiei de oxigen şi aerisirea periodică a încăperilor. Toate aceste măsuri trebuie să fie luate imediat şi să fie verificate permanent.

O altă măsură prevede cumpărarea de aparatură pentru detecţia/semnalizarea sau aparatură de măsură şi control a concentraţiei de oxigen, în spaţiile în care se utilizează oxigenul, iar termenul pentru ducerea la îndeplinire a acestui obiectiv este 22 noiembrie 2021.

De asemenea, în aceeaşi şedinţă a CJSU Constanţa, s-a stabilit ca DSP Constanţa şi ISU Constanţa să realizeze un plan de monitorizare şi să verifice stadiul de implementare a măsurilor dispuse.

"Hotărârea de astăzi are, în spate, şi alte întâlniri şi şedinţe în care au fost puse cap la cap toate problemele şi toate necesităţile unităţilor medicale din judeţul nostru. Am discutat cu fiecare manager de spital în parte, iar aceştia, într-un mod transparent, ne-au transmis toate obstacolele cu care se confruntă. Înţelegem presiunea pe care pandemia a pus-o pe sistemul sanitar, dar nu putem accepta ca lucrurile să se facă cu jumătate de măsură. Sunt termene clare, vor fi controale periodice, dar sunt convins că vom vedea măsuri implementate chiar şi în avans, pentru că toţi cei care conduc aceste spitale au dat dovadă de responsabilitate, în demersul lor atât de important în salvarea vieţilor semenilor, încă de la începutul pandemiei”, a declarat prefectul Silviu Coşa.

De asemenea, Grupul de suport tehnic a recomandat expertizarea clădirii Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa, iar ulterior vor fi întocmite proiectele tehnice şi vor fi realizate soluţiile stabilite prin expertize. În acest caz, termenul de realizare va fi stabilit de către Inspectoratul de Stat în Construcţii.

Spitalul de Boli Infecţioase a fost afectat de un incendiu izbucnit la începutul lunii octombrie, în urma căruia şapte pacienţi şi-au pierdut viaţa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.