Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UNITER 2018: Palmaresul ediţiei

UNITER
UNITER

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au câştigat premiile pentru cei mai buni actori la Gala Premiilor UNITER 2018, Yuri Kordonsky a primit trofeul pentru cea mai bună regie a spectacolului "Incredibila şi trista poveste a candidei Erendira şi a bunicii sale fără suflet", de Gabriel Garcia Marquez, iar "Rambuku", de Jon Fosse, adaptarea Anca Măniuţiu, regia Mihai Măniuţiu la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara, a fost desemnat cel mai bun spectacol.

La categoria actor în rol secundar, cel mai bun a fost Zsolt Bogdan, iar la categoria feminină - Ada Lupu, pentru rolul Fiica din spectacolul "Măcelăria lui Iov", de Fausto Paravidino, în regia lui Radu Afrim, la Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi.

Codrin Boldea a câştigat Premiul pentru Debut la cea de-a 26-a ediţie a Galei premiilor UNITER, pentru rolul Laertes din spectacolul "Hamlet", de William Shakespeare, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză (Teatrul Metropolis Bucureşti). La aceeaşi categorie au mai fost nominalizaţi Andrei Dinu şi Mădălin Hîncu.

Helmut Sturmer (decorul) şi Ioana Popescu (costumele şi desenele în nisip live), pentru spectacolul "Incredibila şi trista poveste a candidei Erendira şi a bunicii sale fără suflet", de Gabriel Garcia Marquez, în regia Yuri Kordonsky (Teatrul German de Stat Timişoara) a primit premiul pentru cea mai bună scenografie.

Doina Modola a fost câştigătoarea premiului pentru critică teatrală.

Cel mai bun spectacol de teatru TV a fost ales "Visul unei nopţi de iarnă", de Tudor Muşatescu, în regia artistică a lui Silviu Jicman (producţie a Societăţii Române de Televiziune - Casa de producţie a TVR), iar Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic a fost "Ovidiu, exilatul de la Pontul Euxin", scenariul de Emil Boroghină după "Tristele şi Ponticele", scenariul radiofonic şi regia artistică Gavriil Pinte (producţie ale Societăţii Române de Radiodifuziune).

Conform statutului Uniunii Teatrale din România, Senatul UNITER a acordat premiile de excelenţă, pentru întreaga activitate şi speciale. Astfel, actorul Horaţiu Mălăele a fost recompensat cu premiul de excelenţă, iar actriţei Ileana Stana-Ionescu, actorului Anton Tauf, regizorului Alexandru Dabija, scenografului Doru Păcurar şi criticului Sorina Bălănescu le-au fost decernate premii pentru întreaga activitate.

Premii speciale au fost acordate Festivalului Internaţional de Teatru "Poveşti", organizat de Teatrul de Păpuşi "Prichindel" Alba-Iulia, echipei Teatrului Ion Creangă şi Universităţii de Arte din Târgu-Mureş.
Cea mai bună piesă românească a anului 2017 a fost desemnată “50 de secunde”, de Daniel Oltean, de profesie procuror DIICOT, după Cuma  declarat. Premiul a fost înmânat câştigătorului de principesa Elena a României.

Preşedintelui UNITER a acordat un premiu Marinei Constantinescu. “Datorez acest premiu echipei mele. Credem în valoare, o respectăm, o admirăm. Această echipă este pentru mine o familie. Cred în tot ce facem cu pasiune şi devotement. Nu am fi fost aici dacă nu ar fi existat oameni ca Doina Cornea”, a mărturisit pe scenă Marina Constantinescu.

Premiul Mecena din partea UNITER a fost primit de Steven van Groningen, preşedinte şi CEO al Raiffeisen Bank România. Iar British Council a acordat un premiu Centrului de Teatru Educaţional Replika.

Pentru a XXVI-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru Ludmila Patlanjoglu, Călin Ciobotari, Alina Epîngeac. Spectacolele care au intrat în atenţia juriului sunt cele care au avut premiera în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2017.

Juriul final a fost format din Dragoş Buhagiar, Marina Constantinescu, Marcel Iureş, Ana Ularu şi Alexa Visarion.

Muzica evenimentului a fost asigurată de Marius Mihalache, alături de Arabela Nicolau. Nicu Alifantis şi Ioan Bocşa au avut câte o apariţie îndelung aplaudată.

Ediţia din acest an a Galei Premiilor UNITER a avut loc în Cetatea Alba Carolina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.