Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană avertizează Turcia împotriva interzicerii partidului pro-kurd HDP

miting HDP

Uniunea Europeană a condamnat joi declinul drepturilor fundamentale în Turcia şi a avertizat Ankara împotriva unei interziceri a principalului partid pro-kurd, estimând că acest lucru va submina credibilitatea angajamentului în favoarea reformelor, relatează AFP.

Interzicerea Partidului Democrat al Popoarelor (HDP), al doilea cel mai mare partid de opoziţie, ''ar încălca drepturile a milioane de alegători în Turcia'', a afirmat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

Procurorul Curţii de Casaţie a făcut demersuri în justiţie pentru a cere interzicerea HDP. Această iniţiativă ''se adaugă preocupărilor UE cu privire la declinul drepturilor fundamentale în Turcia şi subminează credibilitatea angajamentului declarat al autorităţilor turce în favoarea reformelor'', a avertizat Borrell.

Citește și: Lovit de amnezie! La o săptămână după ce i-a făcut plecăciuni, Florin Cîțu și-a dat seama că e incompatibil cu Octav Bjoza

El şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la decizia de a-l priva pe ''Faruk Gergerlioglu, membru al HDP în Marea Adunare naţională turcă, de locul său de parlamentar, de imunitate şi la iminenta sa încarcerare''.

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen şi peşedintele Consiliului European Charles Michel urmează să discute vineri prin videoconferinţă cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Avertismentul european survine după cel formulat de Statele Unite. Turcia este membră a NATO. Josep Borrell a fost însărcinat cu pregătirea unui raport privind starea relaţiei dintre UE şi Turcia, care va fi prezentat liderilor UE la summitul din 25-26 martie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.