Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană cere `eliberarea imediată` a opozanților închişi în Belarus

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a lansat un apel luni autorităţilor din Belarus la "eliberarea imediată" a opozanţilor politici şi a reamintit că va impune sancţiuni "persoanelor responsabile" de represiunea din ţară, notează AFP prealuat de agerpres.

"UE aşteaptă din partea autorităţilor belaruse să asigure eliberarea imediată a tuturor persoanelor închise pentru motive politice înainte şi după alegerile prezidenţiale falsificate de la 9 august", a scris Josep Borrell într-un comunicat.

"Este clar că autorităţile statului Belarus continuă să intimideze ori să permită intimidarea cetăţenilor săi şi că încalcă grosolan propriile legi naţionale şi obligaţiile lor internaţionale", a subliniat Înaltul reprezentant al UE.

El s-a referit mai ales la cazul Mariei Kolesnikova, singura figură importantă a opoziţiei care a ales să nu se exileze în străinătate, despre care apropiaţi ai săi afirmă că a fost "răpită" luni dimineaţă.

"Aşteptăm ca autorităţile să pună capăt persecuţiilor politice", a insistat Josep Borrell.

El a reamintit că UE va impune "sancţiuni persoanelor responsabile de violenţe, represiune şi falsificarea rezultatelor alegerilor".

O manifestaţie a adunat duminică, pentru al patrulea weekend consecutiv, o mulţime uriaşă de peste 100.000 de persoane la Minsk, în pofida unei impresionante desfăşurări a forţelor de ordine şi chiar armatei în capitală. În total, 633 de persoane au fost arestate, potrivit autorităţilor.

Aleksandr Lukaşenko, 66 de ani dintre care 26 la conducerea Belarusului, continuă să excludă orice dialog şi caută sprijinul Moscovei.

Represiunea a fost deosebit de brutală în primele zile după alegerile de la 9 august. Cel puţin trei persoane au fost ucise, mai multe zeci rănite şi peste 7.000 reţinute în cursul primelor manifestaţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.