Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană face apel la dezvoltarea unitară a rețelelor 5G

Facebook
5g

Uniunea Europeană se va folosi de instrumentele şi puterile sale de reglementare pentru a contribui la modelarea regulilor şi standardelor globale, au spus liderii europeni, în cadrul unei reuniuni care a avut loc, în perioada 1-2 octombrie, la Bruxelles.

Reuniunea extraordinară a Consiliului European a avut pe ordinea de zi mai multe problematici de actualitate, precum evoluţiile pandemiei de COVID-19, situaţia din estul Mediteranei, relaţia cu China, dar şi piaţa unică, politica industrială şi digitală comună.

În ceea ce priveşte acest ultim subiect, de interes ridicat în special în contextul unor abordări diferite promovate la nivel naţional de statele membre în dezvoltarea reţelelor 5 G, liderii europeni au agreat că, "pentru a fi suverană digital, UE trebuie să îşi construiască cu adevărat o piaţă unică digitală, să îşi consolideze capacitatea de a-şi defini propriile reguli, de a face propriile alegeri tehnologice şi de a dezvolta şi implementa capacităţi şi infrastructuri digitale strategice".

În cadrul evenimentului, s-a menţionat că "UE va rămâne deschisă tuturor companiilor care respectă normele şi standardele europene", subliniindu-se că "potenţialii furnizori 5G este nevoie să fie evaluaţi pe baza unor criterii obiective comune", potrivit consilium.europa.eu. Consiliul European a făcut, de asemenea, apel la statele membre să valorifice la maxim setul de instrumente 5G privind securitatea cibernetică, adoptat la finalul lunii ianuarie a acestui an.

Modul de dezvoltare a reţelelor 5G a divizat statele europene, lipsind o abordare unitară la nivelul blocului comunitar.

După mai multe amânări a licitaţiei necesare pentru implementarea tehnologiei 5G la nivelul ţării noatre, autorităţile de la Bucureşti au iniţiat un proiect de lege care stabileşte cadrul de dezvoltare a reţelei 5G în România. Contestat de operatorii din industrie, proiectul legislativ este, în prezent, în etapa avizării de către diferitele ministere implicate. Conform declaraţiilor unora dintre cei responsabili, cel mai probabil, însă, licitaţia 5G va avea loc abia anul viitor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.