Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană îşi încheie misiunea de instruire militară în Mali

mali

Uniunea Europeană a anunţat miercuri că îşi încheie misiunea de instruire militară în Mali, reflectând o deteriorare a relaţiilor dintre blocul comunitar şi junta militară din statul vest-african, relatează Reuters citat de Rador Radio România.

Misiunea se va încheia la expirarea actualului mandat, la data de 18 mai a acestui an, a precizat serviciul diplomatic al UE, într-un comunicat.

De 11 ani, misiunea a instruit forţele armate din Mali şi membri ai forţei multinaţionale antiterorism G5 Sahel, se adaugă în comunicat. UE şi-a suspendat misiunea în 2022, după ce junta a anunţat că retrage Mali din G5 Sahel.

Decizia UE de a nu prelungi misiunea din Mali a fost adoptată după o evaluare strategică şi consultări cu autorităţile din Mali, luând de asemenea în considerare "evoluţia situaţiei politice şi a securităţii din teren".

Mali se află sub regim militar din august 2020 - prima din cele opt lovituri de stat din vestul şi centrul Africii, din ultimii patru ani, inclusiv în statele vecine, Burkina Faso şi Niger.

Actuala juntă a preluat puterea în 2021 şi a promis ulterior că în 24 de luni începând din martie 2022 va restabili conducerea civilă.

În septembrie 2023 a anunţat, însă, că va amâna alegerile din februarie din motive de ordin tehnic, ceea ce a scandalizat grupurile politice de opoziţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.