Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană oferă sprijin umanitar comunității armene din Nagorno-Karabah

Time.com
Nagorno-Karabah-armenia-azerbaidjan

Uniunea Europeană a oferit ajutor umanitar armenilor care trăiesc în regiunea Nagorno-Karabah, relatează dpa.

"UE şi statele sale membre sunt pregătite să ofere asistenţă umanitară de urgenţă", a declarat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, adresându-se Consiliului de Securitate al ONU, joi seara, la New York, potrivit Agerpres.

"Populaţia locală are nevoie urgentă de ajutor umanitar şi are nevoie, de asemenea, de garanţii că drepturile şi securitatea sa vor fi respectate", a mai spus Borrell.

Armata azeră a lansat marţi un atac împotriva regiunii separatiste Nagorno-Karabah, locuită de o majoritate de etnici armeni şi care a fost scena unui război violent în 2020 în urma căruia Baku a recucerit porţiuni extinse din acest teritoriu.

După numai 24 de ore de lupte, autorităţile din Karabah, depăşite de puterea de foc a Baku şi fără niciun ajutor din partea Erevanului, au depus armele miercuri, iar joi au început negocieri, cu medierea Moscovei, pentru reintegrarea în componenţa Azerbaidjanului a teritoriului secesionist, unde rămân blocate peste 100.000 de persoane.

Calea de acces către Nagorno-Karabah, cunoscută sub numele de Coridorul Lacin, este închisă de luni de zile de către Baku, ceea ce a condus la condiţii descrise de localnici ca fiind catastrofale.

"De luni de zile, ei (armenii din Nagorno-Karabah) au fost izolaţi din cauza blocării Coridorului Lacin, ceea ce a condus la o lipsă de alimente şi medicamente", a mai spus şeful diplomaţiei europene.

"Libertatea lor de mişcare a fost restricţionată. Ei s-au confruntat, de asemenea, cu numeroase întreruperi în livrarea de gaze şi electricitate", a adăugat Borrell.

El şi-a exprimat "deplina solidaritate cu armenii din Nagorno-Karabah, care au îndurat o perioadă de greutăţi intense", şi a spus că "Azerbaidjanul are responsabilitatea de a asigura respectarea deplină a drepturilor şi securităţii" populaţiei locale.

Azerbaidjanul a convenit joi, în cadrul discuţiilor cu reprezentanţii armenilor din Nagorno-Karabah, să livreze combustibilul de care este nevoie urgentă în regiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.