Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană pregătește o decizie crucială: întreg blocul se înarmează puternic

Reddit
embargo UE Comisia Europeana

Liderii Uniunii Europene fac presiuni pentru a stabili rapid un program de investiții pentru a crește producția industriei de apărare a blocului, având în vedere războiul din Ucraina, potrivit unui proiect de concluzii pentru summitul din 15-16 decembrie, scrie Reuters.

"Consiliul European (...) solicită Comisiei să prezinte rapid o propunere pentru un program european de investiții în domeniul apărării pentru a consolida capacitatea și rezistența sectorului industrial și tehnologic de apărare european, inclusiv a întreprinderilor mici și mijlocii", se arată în proiectul consultat miercuri de Reuters, informează Mediafax.

Este probabil ca documentul să fie ajustat înainte de summit.

De asemenea, liderii UE vor determina Comisia și Agenția Europeană de Apărare să își intensifice eforturile de identificare a lacunelor militare și de coordonare a achizițiilor comune în domeniul apărării, în special pentru a-și reface stocurile de materiale, care au fost epuizate în sprijinul Ucrainei.

UE a îndemnat de mult timp statele membre să își unească forțele în ceea ce privește achizițiile de armament, în loc să crească prețurile prin competiție sau prin încheierea de acorduri individuale cu furnizori din afara blocului.

Țările au fost reticente să facă acest lucru, dar războiul din Ucraina și ritmul livrărilor de arme occidentale către Kiev au adăugat un nou sentiment de urgență.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat luna aceasta că UE și statele sale membre au furnizat până acum Ucrainei arme și echipamente militare în valoare de cel puțin 8 miliarde de euro.

La summitul de la Bruxelles, liderii UE vor solicita, de asemenea, o implementare mai rapidă a lucrărilor de infrastructură menite să faciliteze deplasarea rapidă a militarilor în Europa, potrivit proiectului de document.

Construcția și modernizarea infrastructurii, cum ar fi drumurile și podurile, face parte din proiectul UE "Mobilitate militară", care vizează, de asemenea, simplificarea și standardizarea procedurilor pentru personalul și echipamentele militare atunci când acestea traversează frontierele pe cale rutieră, feroviară, maritimă sau aeriană.

Experții militari se plâng de mult timp de faptul că infrastructura abandonată sau lipsă și birocrația împiedică deplasarea rapidă a personalului și a echipamentelor, care ar fi esențială dacă aliații NATO ar trebui să trimită întăriri în Europa de Est în cazul unui conflict.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.