Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană - semnal către Congresul SUA

Federica-Mogherini

Uniunea Europeană va aproba luni acordul privind programul nuclear iranian, un prim pas spre eliminarea sancțiunilor economice împotriva Teheranului, blocul comunitar sperând astfel să trimită un semnal pe care să-l urmeze și Congresul american, ce trebuie la rândul său să voteze asupra recentei înțelegeri istorice, transmite Reuters.

Miniștrii de externe din UE se reunesc luni la Bruxelles pentru a discuta acordul privind programul nuclear iranian convenit de marile puteri din grupul 5+1 (SUA, China, Rusia, Franța, Marea Britanie și Germania) și Teheran. Consiliul de Securitate al ONU urmează la rândul său cel mai probabil să voteze luni, printr-o rezoluție, în favoarea acordului.
"Astăzi ne așteptăm ca acordul să fie aprobat de Consiliul de Securitate, iar noi, în cadrul Consiliului (Afaceri Externe), vom face același lucru", a declarat presei șefa diplomației europene, Federica Mogherini, la sosirea la reuniunea de la Bruxelles.
UE va ridica în cele din urmă sancțiunile economice și financiare și ar putea redeschide o delegație la Teheran, dar își va menține embargoul privind livrările de tehnologie pentru rachete balistice și sancțiunile legate de încălcările asupra drepturilor omului, au precizat diplomați europeni.
Acordul privind programul nuclear iranian a ajuns duminică în Congres, care are la dispoziție 60 de zile începând de luni pentru a aproba sau respinge înțelegerea.
Congresul SUA, în care majoritatea republicană este ostilă textului semnat la Viena, ar putea adopta fie o rezoluție de aprobare simbolică — ceea ce este însă improbabil—, fie una de dezacord. Aceasta ar împiedica ridicarea sancțiunilor americane impuse Iranului, promisă de administrația de la Casa Albă în contrapartidă la concesiile Teheranului.
Iranul și marile puteri din Grupul 5 + 1 au încheiat săptămâna trecută, la Viena, după luni de negocieri, un acord menit să pună capăt tensiunilor generate de programul nuclear iranian.
Potrivit acordului, sancțiunile impuse Teheranului de SUA, Uniunea Europeană și ONU vor fi ridicate în mod reversibil, în schimbul angajamentului Iranului de reducere a programului său nuclear, suspectat de Occident că vizează producerea bombei atomice.

AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.