Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană trimite primul ajutor umanitar în Mosul

Uniunea Europeană (UE) a anunţat luni prima sa livrare de ajutoare umanitare pentru persoanele strămutate din Mosul (Irak), ca urmare a ofensivei armatei irakiene pentru cucerirea oraşului de la jihadiştii organizaţiei Statul Islamic (SI), relatează AFP, potrivit agerpres.

Un avion transportând aproape 40 de tone de ajutoare de urgenţă (corturi, cuverturi, kituri pentru îngrijire nou-născuţi etc.) a aterizat luni la Erbil, în nordul Irakului, aceasta fiind prima dintr-o serie de operaţiuni pe care le vor întreprinde în comun Comisia Europeană şi state membre, potrivit unui comunicat al executivului european.

Citeşte şi: China este 'profund îngrijorată' de ultimele declaraţii ale lui Donald Trump

Această primă livrare, destinată să vină în sprijinul a 1.400 de persoane, a fost asigurată de către Finlanda, în timp ce multe alte curse închiriate de către Austria, Danemarca şi Suedia, transportând printre altele echipamente medicale, urmează să sosească până miercuri la Erbil.

Potrivit ONU, aproximativ 90.000 de persoane şi-au părăsit domiciliul din Mosul de la începutul operaţiunii împotriva jihadiştilor, majoritatea dintre ele fiind cazate în tabere în exteriorul oraşului.

Această asistenţă, constând în diverse materiale, cofinanţată de către Bruxelles şi statele membre ale Uniunii şi furnizată prin intermediul Mecanismului de protecţie civilă al UE, se adaugă celor 134 milioane de euro deblocate în 2016 din fondurile umanitare ale Comisiei Europene pentru a veni în sprijinul irakienilor, a dat asigurări executivul comunitar.

Citeşte şi: BOMBĂ detonată în centrul Atenei

Bruxellesul estimează că în Irak, ţară cu o populaţie de 33 milioane de locuitori, o treime din ei nu pot trăi fără ajutor extern, inclusiv cele peste 3,3 milioane de persoane strămutate în interiorul graniţelor ţării.

Odată cu vasta operaţiune declanşată la jumătatea lunii octombrie pentru cucerirea Mosulului (1,5 milioane de locuitori), se estimează că aproape 13 milioane de irakieni ar urma să aibă nevoie de asistenţă umanitară până la sfârşitul anului, potrivit Bruxellesului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.