Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Judecătorilor critică şi Senatul, şi DNA în cazul lui Oprea

www.adevarul.ro
gabriel oprea dna

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) condamnă modul în care Senatul şi DNA au ales să acţioneze şi să comunice în cazul cererii de începere a urmării penale faţă de senatorul Gabriel Oprea în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină, subliniind că aceste acţiuni conduc la impresia că justiţia se înfăptuieşte fie de parlamentari, fie de procurori, şi nu de către judecători.

În context, UNJR reaminteşte Senatului, care a justificat votul prin care a respins cererea de urmărire penală faţă de senatorul Gabriel Oprea prin faptul că "dosarul este subţire", că parlamentarii nu se pot substitui judecătorilor, iar votul nu echivalează cu o sentinţă.

Vezi şi: Reacția Ambasadei Marii Britanii la votul din Senat în cazul lui Gabriel Oprea

"Parlamentul României, ca putere legiuitoare, nu poate acţiona ca un organism judiciar care, făcând o analiză prealabilă a probelor administrate în cauză, să blocheze practic continuarea anchetei pe motiv că acestea sunt insuficiente. Imunitatea parlamentară este o garanţie juridică a exercitării nestânjenite de către deputaţi şi senatori a activităţii lor, iar în cazul miniştrilor a exercitării funcţiei lor executive. În nicio circumstanţă şi sub niciun pretext, ea nu trebuie interpretată ca o înlăturare a răspunderii juridice a deputatului sau senatorului pentru încălcarea legilor, ci ca o protecţie împotriva eventualelor abuzuri sau presiuni. (...) Este inadmisibil că, după atâţia ani, senatorii nu au înţeles încă limitele şi rolul imunităţii parlamentare", se precizează într-un comunicat al UNJR emis miercuri. 

Pe de altă parte, Uniunea Judecătorilor "dezavuează" modul în care DNA a comunicat public cu privire la acest caz. 

Astfel, UNJR arată că, în comunicatul emis, marţi, de DNA după votul din Senat a fost folosită o afirmaţie care reprezintă o antepronunţare cu privire la o anchetă penală care încă nu a început.

Vezi şi: Kovesi, despre votul Senatului pentru Oprea: 'O mamă rămâne să aştepte'

"Prin comunicatul din data de 20 septembrie 2016, DNA a amplificat emoţia generală după votul din Senat, afirmând că acel vot "îi plasează pe procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în imposibilitatea stabilirii răspunderii penale a fostului ministru de interne pentru moartea poliţistului Bogdan Gigină". Această afirmaţie este o antepronunţare cu privire la o anchetă penală ce încă nu a început, ceea ce vulnerabilizează întreaga acţiune a DNA, transformându-i pe procurori în judecători şi creând premizele contestării acţiunii procurorilor anticorupţie. Este absolut inadmisibil că o anchetă penală soldată cu moartea unei persoane să fie tratată cu superficialitate şi lipsa de profesionalism de instituţii fundamentale ale statului, în timp ce familia poliţistului Bogdan Gigina şi cetăţenii solicită disperat şi public să se facă dreptate", se mai menţionează în documentul citat. 

În acest context, UNJR atrage atenţia că este timpul revenirii la legalitate, o primă condiţie fiind aceea că fiecare putere şi instituţie din stat trebuie să îşi exercite atribuţiile în mod profesionist şi strict în limitele competenţei ce îi revin.

Vezi şi: Facebook anunţă MOBILIZAREA împotriva lui Gabriel Oprea. Oamenii ies în stradă!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.