Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Universitatea Bucureşti, focar de infecţie. Un nou caz de TBC, la trei luni după dezinfecţie/ UPDATE

facultatea de drept

Sunt probleme majore de igienă la Universitatea Bucureşti. Un nou caz de tuberculoză închide pentru o zi Facultatea de Drept (sediu al Rectoratului până acum câte luni), pentru efectuarea dezinfecţiei, la mai puţin de trei luni de la precedenta dezinfecţie.

"Întrucât la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti a fost confirmat incă un caz de tuberculoză la un student masterand de la Programul de Master Drept privat, miercuri, 5 februarie 2020, se va efectua dezinfecţia întregii clâdiri, începând cu ora 13.00. Operaţiunea de dezinfecţie este obligatorie, potrivit legii, şi va fi efectuată de specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti. Din această cauză, toate activităţile din Facultatea de Drept vor fi suspendate în ziua de miercuri, 5 februarie 2020, începând cu ora 12.00, iar accesul în Palatul Facultăţii de Drept va fi interzis până joi, 6 februarie 2020, ora 8.00", se arată într-un anunţ semnat de decanul Flavius Baias, publicat la avizierul Facultăţii de Drept.

În 2019, Universitatea Bucureşti a fost amendată de DSP pentru că nu a efectuat la timp dezinfecţia după confirmarea unor cazuri de tuberculoză.

Nu este singurul incident de acest fel care aduce Universitatea din Bucureşti în mod negativ în centrul atenţiei. În trecut, studenţii au reclamat starea jalnică a căminelor şi cantinelor, gradul de igienă fiind la pământ, situaţii în urma cărora s-au înregistrat şi îmbolnăviri. Nu mai târziu de iarna anului acestuia, cantina Universităţii de pe Bulevardul Kogălniceanu, în apropierea Facultăţii de Drept, a fost închisă câteva luni din cauza igienei deficitare şi a calităţii precare a alimentelor.

UPDATE - Drept la replică al Universităţii Bucureşti:

Având în vedere publicarea articolului intitulat „Universitatea Bucureşti, focar de infecţie. Un nou caz de TBC, la trei luni după dezinfecţie” în data de 3 februarie 2020 pe site-ul www.stiripesurse.ro, context în care reprezentanții Universității din București nu au fost contactați în vederea unui punct de vedere, solicităm redacției www.știripesurse.ro și domnului redactor Florin Pușcaș, următorul drept la replică:

„Titlul articolului «Universitatea Bucureşti, focar de infecţie. Un nou caz de TBC, la trei luni după dezinfecţie» publicat în data de 3 februarie 2020 este de natură să dezinformeze opinia publică și să inducă o stare de panică în rândul comunității Universității din București și a întregii opinii publice, sugerând ideea că Universitatea din București pune în pericol starea de sănătate și siguranța comunității academice. Dezavuăm orice încercare de manipulare a realității și solicităm un parteneriat onest pentru o informare corectă și responsabilă.

Precizăm că studenții care, în urma analizelor efectuate, au fost confirmate cu TBC, urmează cursurile Facultății de Drept. În momentul sesizării conducerii Facultății de Drept și a confirmării cazurilor de către medicii specialiști, conducerea facultății a luat măsurile necesare pentru a asigura condiții optime de formare pentru studenții, profesorii și personalul administrativ al facultății.

Astfel, în luna noiembrie a anului trecut, Facultatea de Drept a fost sesizată de existența a două cazuri de TBC în rândul studenților. Ulterior, în urma unui dialog instituțional atât cu Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, cât și cu Dispensarul TBC Sector 5 al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, clădirea Facultății de Drept a fost dezinfectată și, totodată, persoanele care ar fi putut intra în contact cu studenții afectați de TBC, au fost rugați să se prezinte pentru control la Dispensarul TBC Sector 5 al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” sau la alte unități medicale abilitate. În decursul tuturor aceste acțiuni, Facultatea de Drept a asigurat tot sprijinul logistic necesar instituțiilor abilitate.

În ceea ce privește ultimul caz semnalat conducerii Facultății de Drept, măsura dezinfectării a fost inițiată imediat, aceasta urmând să aibă loc în data de 5 februarie 2020. În această situație, este vorba de cazul unei singure studente.

Facem mențiunea că situația la care se face referire în articolul menționat este una izolată și nu se poate vorbi de o situație generalizată la nivelul Universității din București, așa cum sugerează întregul articol de presă. Comunitatea universitară a Universității din București numără 19 facultăți și peste 32.000 de studenți.

Suntem o comunitate responsabilă față de integritatea fizică și de sănătatea tuturor membrilor noștri; atât conducerile facultăților, cât și conducerea Universității din București, depun eforturi constante pentru asigurarea unui mediu propice de educare și formare. Totodată, suntem conștienți că viața socială a studenților noștri se împarte între timpul petrecut în spațiile Universității din București și cel desfășurat în alte grupuri și clădiri, ceea ce crește în mod direct riscurile la adresa sănătății lor.

Spre exemplu, ultimele informații oficiale comunicate public de Institutul Național de Sănătate Publică relevă o incidență ridicată a TBC în România, raportat la media europeană: ” Cu toate progresele înregistrate în ultimii 12 ani, România este țara Uniunii Europene cu cea mai mare incidență a TB (de 4 ori peste media UE), având una dintre cele mai mici rate de vindecare, prezentând o creștere anuală a rezervorului de pacienți infecțioși.”, se menționează în documentul intitulat Analiză de situaţie ocazionată de celebrarea Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei 24 martie 2019 și publicat în luna martie, 2019.

În virtutea unei bune colaborări, vă adresăm rugămintea de a informa corect și responsabil opinia publică, Universitatea din București fiind un partener de încredere pentru toți actorii sociali care conlucrează pentru o societate deschisă, democratică și modernă”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.